Олигарх кръсти яхта за 400 млн. евро на жена си

Някои хора нямат парите за нищо. Един от тях е 42-годишният руски олигарх Андрей Мелниченко, чиито капитали надхвърлят 11 млрд. евро. Дори на фона на неговото богатство изглежда твърде екстравагантно, дори разточително, да платиш умопомрачителната сума от 400 млна .вро за една яхта. Но пък каква е тази яхта - най-големият и най-технологичният ветроход в света!

143 метра дълга, 25 метра широка, 3 мачти с височина 90 м, платна с площ 3700 кв. метра - това е плавателен съд на рекордите. Уникален кораб, на който повече приляга определението космически, отколкото ветроходен. Преди броени дни собственикът Мелниченко получи най-скъпото си движимо имущество, върху чиято кърма стои надписът Sailing Yacht A. Буквата А не е подбрана случайно, а идва от името на красивата сръбска съпруга на милиардера Александра, бивш фотомодел и певица. В началния проект на строежа на яхтата бе заложено друго име - White Pearl. Но през няколкото години на производство названието „Бяла перла“ бе изместено. Мелниченко не е първият мъж, а няма да бъде и последният, който дава името на жена си и на своя кораб.

Погледнат от брега, гигантският ветроход изглежда като пришелец от бъдещето не само заради размера, но и заради дизайна. Той е дело на световноизвестния архитект Филип Старк, спечелил слава с авангардните си мотопеди, електрически коли, кухненски уреди и къщи. Корифеят на дизайна е проектирал и други обекти на платежоспособната фамилия Мелниченко. Една от забележителните характеристики на яхтата е ложата за подводно наблюдение. Тя представлява луксозна зала под водолинията, където корпусът е изработен от стъклен материал и гостите могат да се забавляват, докато се наслаждават на гледката от екзотични растения и риби. Друг, по-малък наблюдателен пункт е инсталиран на върха на една от трите мачти, които са по-високи от часовниковата кула Биг Бен в Лондон и от Статуята на свободата в Ню Йорк. Там обаче трябва да се качват само хора, които нямат страх от височината и от морската болест.

Засега е оскъдна по-детайлната информация за броя на кабините, вътрешното оформление и техническите характеристики. По неофициални данни апартаментите ще предлагат настаняване само на 14 души, но в изключително просторни и луксозни помещения. Знае се, че за гостите на Мелниченко ще се грижи цяла армия от 64-членен екипаж. В товарното отделение чакат няколко моторни лодки за излети в морето, както и собствена подводница. Управлението на най-големия ветроход в света е напълно автоматизирано и улеснено от най-модерна техника. Един човек може да командва разгъването и сгъването на ветрилата, всяко от които е с площ от 1767 кв. метра - колкото половин футболен терен. Въпреки огромните си размери яхтата развива скорости до 21 възела (почти 40 км/ч). И не е нужно да духа вятър, за да се движи, тъй като разполага и с електрически двигатели с мощност близо 6000 конски сили. Енергията за тях и за електрическата инсталация на борда се произвежда от два чудовищни дизелови агрегата с общ ресурс 10 000 конски сили.

Богаташът влезе с кораб по Темза в Лондон

Предишната яхта на Андрей Мелниченко също беше уникална и също бе кръстена на съпругата му Александра, но не беше ветроход. Motor Yacht А се отличава с изключително зрелищен дизайн и нос тип „брадва“ с обърнат наклон. При пускането на вода преди 8 години плавателният съд с дължина 119 м беше един от най-големите в света и струваше около 200 млн. евро. Руският олигарх бе поръчал три басейна, единият от които със стъклено дъно, от което се открива гледка към морето. В разкошно обзаведените кабини се настаняват 14 гости - също колкото и на новия ветроход Sailing Yach A, но екипажът е по-малък - 42 души.

През миналата година моторният съд на Мелниченко хвърли котва насред Лондон, навлизайки в града по река Темза и предизвика сензация в мегаполиса. По непотвърдени информации богаташът е продал тази яхта, защото вече разполага с още по-голяма, луксозна и технологична.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл