Омбудсманът: В местата за лишаване от свобода не се работи със затворниците за тяхната ресоциализация

Кадър от Нова телевизия

Има възможност Софийският централен затвор да се премести. Това заяви пред Нова телевизия омбудсманът Диана Ковачева. По думите й в момента местата за лишаване от свобода вече не са пренаселени като в предишни години. В Софийския затвор например от 2000 затворници в момента има 600.

“Oт години се знае, че условията там са тежки. Няма свеж въздух, няма светлина, има дървеници. Условията са лоши не само за затворниците, но и за надзирателите. В местата за лишаване от свобода не се работи със затворниците от гледна точка на социални дейности за тяхната ресоциализация”, коментира Ковачева и допълни, че условията в общежитието в "Кремиковци" също са изключително лоши.

Общественият защитник обясни, че се проверяват и социални домове. По думите й в Дома в Пловдив условията не са лоши, както в някои други такива и затворите, а проблемът е в липсата на човешко отношение. Според нея грижата за хората потребителите на Центъра е неадекватна.

Ковачева обясни, че за едно ядене в психиатриите на човек се полагат 64 стотинки, или 1,92 лева на ден, докато в затворите сумата е 4 лева дневно.

Коментари

Задължително поле