ООН и Великобритания готвят онлайн среща на върха за климата

Антониу Гутериш

ООН и Великобритания ще организират онлайн среща на върха за климата през декември, когато се навършват пет години от подписването на Парижкото споразумение за климата.

Целта е да бъде даден импулс на глобалните усилия за борба с климатичните промени, след като планираната за тази година среща на върха на ООН за климата в Глазгоу беше отложена с една година заради пандемията от коронавируса, предаде БТА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че планираната за 12 декември онлайн среща на върха ще е важен момент за все по-амбициозни цели в борбата с глобалното затопляне.

Гутериш също така прикани Китай и ЕС, които отделят големи количества парникови газове и този месец обявиха по-амбициозни цели за намаляване на тези емисии, да подкрепят своите обещания с конкретни планове и политики.

Близо 200 държави, подписали Парижкото споразумение за климата, обещаха да актуализират ангажиментите си от 2015 г. преди края на 2020 г., но досега никой от големите замърсители не е поел официално пред ООН нови ангажименти, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Задължително поле