ООН ще разследва атаките в Саудитска Арабия

Организацията праща свои експерти на място

ООН изпраща експерти в Саудитска Арабия, за да проучат нападенията срещу петролната рафинерия. Преди дни Риад призова международен екип да участва в разследването. По-рано американският държавен секретар Майк Помпео осъди атаката срещу рафинерията и я определи като "акт на война".

Помпео е уверил престолонаследника Мохамед бин Салман, че Съединените щати подкрепят правото на Саудитска Арабия да се защитава и че поведението на Иран няма да бъде търпяно. Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви, че до 48 часа ще обяви нови санкции срещу Техеран, който Вашингтон и Риад подозират за участие в атаката.

Заради изострянето на конфликта е възможно иранският президент да не участва в годишната среща на световните лидери по време на генералната асамблеята на ООН.

"Трябва незабавно да спрем всеки вид ескалиране на напрежението и да създадем условия, които да попречат на по-голяма конфронтация в Залива, както виждате от непосредственото въздействие върху петролните пазари. Ако сте стигне до такъв сблъсък, ще има пагубни последици за региона, а и за света", категоричен е генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Коментари

Задължително поле