Опалът пали огън в душата

Прокълнатият спасител

Опалът е със същия състав като кварца, но съдържа и вода

Синият е върховен камък за духовно извисяване

Който веднъж е видял опал, не може да го сбърка с никой друг камък. "Огньовете", които играят в сърцето му, са неповторими по своите цветове и отблясъци. Но благородният минерал е бил несправедливо набеден за прокълнат, заради една фантазия на писателя Уолтър Скот. С вълшебния опал допълваме поредицата на "Труд" "Магията на камъните".

[modula id="3218641"]

Когато Зевс победил титаните, той се разплакал от щастие. Сълзите му покапали по земята и се превърнали чудно красиви опали. Смята се, че името на този омайно красив минерал идва от санскритското upala, което означава "скъпоценен камък", а по-късно и през гръцката дума оpallios - "промяна в цвета". Ненапразно е казано, че който веднъж е видял опал, няма как да го забрави или сбърка с друг камък - играта на разноцветните светлини в опала е толкова типична. Тя идва от това че падащата върху него светлина се отразява от гъсто наредени миниатюрни еднакви по размер сферички аморфен силициев гел. От подредбата на тези сферички и техните размери зависят цветовете на камъка. Колкото по-ярки са, толкова по-скъп е той.

Опалът е хидратиран аморфен силикатен минерал, но по-мек и с по-малка плътност от кварца. В химическия си състав той включва SiO2, като кварца, но и H2O. Съдържанието на вода е от 3 до 14% от теглото, но понякога може да стигне и до 30%. Твърдостта на повечето опали е по-малка, отколкото на кварца и варира от 5 до 7 по 10-степенната скала на Моос. Заради водното си съдържание е чувствителен към топлината и особено към резки промени в температурата. Възможно е повърхността му да се напука, ако излезете от топла стая навън на студа, без да го покриете. Не бива да се чисти с ултразвук, защото това ще го разруши.

Най-разпространени са полупрозрачните бели опали. Проблясващите цветове - "огньовете" в опала може да са двуцветни - в червено-оранжеви пламъци, в други се виждат и зелени, сини, жълти цветове. Черните опали са пъстроцветни - в тях има всички оттенъци на изброените цветове плюс лилаво. Сравнително рядък и ценен е синият перуански опал, който е полупрозрачен и с цвят на море. Доста търсен е също така розовият перуански опал. Въпреки цвета си, енергията му не е мека, като на розовия кварц, а повдигаща, стимулираща, като на червените камъни. Най-ценните опали идват от Куинсланд и Нов Южен Уелс в Австралия, които са основен производител на опали след откриването им през 1870-те години. Днес най-често се срещат опали в Австралия, Мексико, САЩ, Южна Америка, Великобритания, Канада, Бразилия, Чехия и Словакия.

Опалът е камък на вдъхновението и надеждата. Дава криле на въображението, добър водач е за художници, музиканти и поети. Помага за освобождаване от задръжките и подобрява паметта, затова се смята за полезен и за актьори и танцьори. Различните видове опал имат различно магическо въздействие.

Огненият опал увеличава личната сила, спомага за откриването на вътрешния огън и ни предпазва от опасности. Той е символ на надеждата, енергиен усилвател, улеснява и процесите на промяна. Подкрепя ни при емоционални сътресения и ни помага да се освободим от миналото.

Синият е върховен камък за духовно извисяване и растеж.

Синьозеленият, известен още като хризопал ни помага да се отворим към другите хора, към новите изживявания и новите идеи, а също и да се отървем от ненужния емоционален товар.

Зеленият очиства и подмладява, помага ни да се възстановим емоционално. Помага ни по-ясно да разберем духовните си цели.

Розовият ни подстрекава към егоцентризъм, но на духовно ниво този опал активизира ясновидството.

Черният опал ни прави по-привлекателни сексуално, но също така води до по-висши духовни преживявания. Той е като магнит за късмета, прави ни по-решителни като трансформира страховете ни в оптимизъм.

 

Блондинките вярвали, че ще запази косите им руси

Наричали го Закрилник на крадците

В древни времена омайният камък бил символ на верността, но впоследствие бил свързван с пламенната религиозна молитва. Вярвало се, че лекува болни очи, а като амулет предпазва от болести, дава острота на зрението и ума.

През Средновековието блондинките масово носели огърлици от опал, защото вярвали че камъкът ще запази косите им златни и цветът им няма да потъмнее или избледнее. Вярвало се също така, че човек, който носи опал може да стане невидим, заради което на опала му излязло името на закрилник на крадците. Всъщност това, че ни прави невидими, не бива да се приема буквално - красивият камък може да ни помогне да останем незабелязани.

Опалът е като огледало. Той попива енергиите и вибрациите на притежателя си и ги връща усилени към него. Това крие известна опасност, ако човекът се е фиксирал върху някаква негативна мисъл или желание. Когато се е настроил положително, има благородни намерения или вярва, че ще успее в дадено начинание, опалът ще подчертае тези усещания. По същия начин камъкът ще увеличи и отрицателните му чувства. Ако сте в мрачно или минорно настроение, ако се чувствате в емоционална "дупка", песимистично или отрицателно настроен по някакъв начин, не носете опал, защото това само ще усложни проблема.

Благоприятно се съчетава с нефрит, малахит, бял корал, турмалин, гранат, ахат, аквамарин, сапфир, оникс и топаз.

 

Как да разпознаем ментето

Не вярвайте на твърде симетрични шарки

Вариант за хора с по-малки финансови възможности е да си купят дублет/триплет – това е един слой истински опал и друг/други два от различен, често синтетичен материал. Вариант е и мозаичен фабрикат, съставен от изкуствено споени късчета истински опал. Ето как можем да се ориентираме дали камъкът ни е такъв.

1. "Десенът" е твърде симетричен и идеален. При естествения опал обикновено има разлики в цвета и яркостта.

2. Обърнете камъка в профил: търсите черта, която да покаже, че е слепен.

3. Ако с времето помътнява, може би е дублет/триплет - водата се просмуква между пластовете.

4. Дори и полиран, естественият опал рядко е с идеално обла форма.

5. Ако опалът ви е млечнобял или прозрачен, вероятно е истински.

6. Ако повърхността е прекалено лъскава, а гърбът на камъка е черен или сив, значи не е естествен.

7. Етиопските опали от провинция Уоло са хидрофани. Те абсорбират водата и след 10-минутно накисване стават прозрачни. Това явление е напълно обратимо и след изсушаване (което обикновено отнема 8 часа) опалът напълно възвръща своя цвят и оптичен ефект. На пипане етиопският опал е с по-восъчна текстура, особено в сравнение с другите опали.

8. Купувайте от реномиран магазин, за да не ви излъжат.

 

Не е за родените в годините на Змията и Огнения тигър

Розовият е за Козирог и Близнаци

Опалът е рожден камък на месец октомври. Подарява се на 14-ата годишнина от сватбата.

Камък е на Рак, Везни, Риби и Скорпион, а също и Дева, Стрелец и Близнаци. Но всички, родени в годините на Змията и Огнения тигър, трябва да избягват опала.

Черният опал е подходящ за Стрелец, Водолей и Везни. Този камък може да засили порочните влечения на притежателя си, затова трябва да бъде използван само от хора със здрави морални устои. Белият се препоръчва за Везни, Риби, Стрелец и Скорпион. Той осигурява надеждна защита и е много благоприятен за хора, които са се отдали на служба на другите - лекари, учители, социални работници. Розовият опал е камък за Козирог и Близнаци.

 

Кралица Виктория не вярвала в прокобата

Роман на Уолтър Скот създал на камъка лоша слава

Може би сте чули, че опалът носи лош късмет и е камък на злото. Това суеверие е по вина на писателя Уолтър Скот. В един от популярните му на времето романи - "Ан от Гейерщайн" се разказва за лейди Хърмаяни, която е несправедливо обвинена, че е демон. Девицата носела в косите си омагьосан опал. Той блестял ярко, когато е здрава и помътнявал, ако лейди Хърмаяни страдала. Един ден странният камък бил поръсен със светена вода. Той сякаш изгаснал – станал мътен и грозен. Лейди Хърмаяни легнала болна, а на сутринта в леглото й открили само шепа пепел. Със своето разказваческо майсторство шотландският писател успява да унищожи европейския пазар за опали за близо 50 г. Няколко месеца след като романът бил публикуван, цените на опалите в Европа спаднали с 50%.

Императрица Южени, съпругата на Наполеон III , отказала да носи опали, както и много други начетени и не толкова начетени аристократи. Но пък английската кралица Виктория се присмяла на суеверието и поръчала опали за сватбени дарове за дъщерите си. Нито една не се е поболяла в резултат на това, нито е пострадала при мистериозни обстоятелства.

През 1877 красивият камък е реабилитиран, след като в Южен Уелс, Австралия, било открито находище на черен опал. Този изумителен камък моментално станал хит. Европейското производство на опали понесло още един тежък удар. Всички купувачи търсели красивите австралийски камъни. Всъщност и до днес Австралия е основен източник на черен и бял опал.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле