Министър Младен Маринов: Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване

Възстановка отбелязва 180 години от откриването на Взаимно училище във Велико Търново

Ивет Лалова мечтае да бъде майка

ВАС отмени Становище за екологична оценка на министъра на околната среда и водите за изменение на общия устройствен план на Община Приморско

Българка пледира виновна в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупция в Мозамбик

Дара Екимова: Имам нещо много повече от гадже Сбъднах една от мечтите си - да пея с татко, казва дъщерята на Дими от "Сленг"

Израел и Хамас постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за 6 месеца

Въоръжена група прекъсна главен водопровод в Триполи

Младен Маринов: Изяснява се каква е причината за нападението с нож срещу 16-годишно момче

Десислава Танева: Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи

Германия е изхарчила рекордните 23 млрд. евро за интегрирането на мигрантите през 2018 г.

Икономист: Не е възможно да има обща минимална европейска заплата

Изтребители не се купуват на Черен петък Каракачанов единствен се осмели да каже, че асансьорните маневри за Ф-16 са прекалено скъпи за България

Опасна ваканция от фирми без лиценз Клубове заобикалят Закона за туризма, ощетяват държавата и клиентите

“Зелени” организации хитроумно заобикалят Закона за туризма.

Рекламират се в социалните мрежи

Клубове по интереси продават незаконно екскурзии, почивки, планинарски и рафтинг турове. Това показва проверка на “Труд” в социалните мрежи и сайтове за продажби на ваканции. Докато държавните институции коват закон и наредби, с които да контролират легалния туристически бизнес, в интернет безнаказано от години се вихрят фирми, които работят на ръба на закона, предлагат пътувания без да плащат данъци на държавата и без задължителната застраховка “Професионална отговорност”, която дава сигурност на клиентите, че ще си върнат парите в случай на фалит на компанията или форсмажорни обстоятелства. Тези фирми не дават никакви гаранции за точно изпълнение на предварително обявените програми на туристическите пътувания.

Един от най-фрапантните случаи в нета е с Русенски клуб за пътешествия “Бяла звезда”. Дружеството, което очевидно не е регистрирано и като фирма със стопанска цел, предвид че използва лични сметки за извършваните плащания, предлага богат календар с разнообразни екскурзии у нас и в чужбина на сайта си. Клубът не е туроператор, няма лиценз или задължителната застраховка “Професионална отговорност”. В същото време предлага оферти на принципа на “клубно сдружаване” и организира пътувания до държави като Монголия, Непал, Грузия, Армения, Турция, Филипините и Казахстан. Оферира и специализирани турове, които изискват лицензирани планински водачи.

В нарушение на закона клубът събира в частна сметка “сума за участие в общия бюджет на пътуването”. Плаща се 50% капаро, а сумата покрива няколко туристически услуги – полети, наем на вътрешен транспорт, местен шофьор, нощувки, входни такси за атракции, преходи с коне, камили, канута и организационни разходи. При това “клубът” осигурява и водач. Дотук разликите с традиционния туроператор са няколко. На първо място “клубът” взима парите в частна сметка и е абсолютно неясно дали се отчита на хазната. Освен това предварително платеното капаро не се връща при никакви обстоятелства.

Като екстра, участникът в клуба трябва да предвиди и пари за обща каса. Това са разходи за храна и напитки, които, както е записано на сайта, “по стара традиция, можем да направим обща експедиционна каса за пазаруване на провизии, необходими по време на пътуването”. Тоест за разлика от пътуване с традиционен оператор тук туристът дори дели личните си разходи с останалите членове на клуба.

Всеки може да се включи в пътуването, достатъчно е да напише имейл или да се обади по телефона. Дейността е абсолютно незаконна, но очевидно процъфтява. И клубът от Русе далеч не е изключение. Проверка в социалните мрежи показва, че подобни “клубове” и планниски водачи без лиценз спокойно се рекламират в социалните мрежи. Наред с легалните играчи на пазара.

Защо никой не проверява тази дейност, която се вихри от години и спокойно се рекламира в социалните мрежи, не става ясно. В същото време данъчни, КЗП и представители на Министерство на туризма редовно инспектират фирмите на светло в туризма.

 

Норми

Какво гласят правилата

В Закона за туризма ясно е написано за предлагането на кои услуги се изисква турагентски или туроператорски лиценз.

Според текстовете на Закона за туризма, туристически пакет е комбинация от най-малко две туристически услуги за целите на едно и също пътуване, комбинирани от един търговец. За туристически пакет се считат и услуги, предоставяни от различни доставчици, но закупени от един пункт за продажби и избрани преди пътуващия да се съгласи да плати. Тези услуги се предлагат с пакетна или обща цена и се рекламират под наименованието “туристически пакет” или подобно. За туристически пакет се счита и комбиниране на закупени онлайн чрез свързан процес услуги, които са платени в рамките на едно денонощие след потвърждаване на резервацията на първата услуга.

В този ред на мисли всички фирми, които предлагат комбинацията от две туристически услуги като транспорт (независимо дали на място или до избраната дестинация), нощувка, изхранване или водач по предварително определен маршрут, трябва да имат издаден лиценз за туроператорска или турагентска дейност (в случай, че препродават чужд продукт) от Министерство на туризма.

 

Продават турове, но разделят услугите с отделни цени

Еколози използват вратички в закона

Не е ясно дали има застраховка

Еколози търсят вратички в закона, за да предлагат “зелени” екскурзии.

Еколози намират вратички в Закона за туризма, така че да организират “зелени екскурзии” с нощувка, но без да плащат лиценз за туроператор или да отговарят на изискванията към сектора.

Фрапантен е примерът с компания “Природа Маджарово” ЕООД, основана през 2011 г. като търговско дружество. Според сайта й компанията се занимава “основно с природоопознавателен приключенски туризъм, каякинг и рафтинг, наблюдение и фотография на диви животни”. И въпреки че всяка една от тези дейности би представлявала туристическа услуга, според Закона за туризма, “зелените” организират турове без да притежават лиценз.

За да заобиколят закона те предлагат отделно плащане за всяка услуга. За да се запишете на тур за снимане на диви орхидеи в Родопите, например, трябва да платите 100 лв. капаро по сметката на “Природа Маджарово” ЕООД. Те са за превоз на място с джипове и водач, който да ви покаже и разкаже за цветята. Отделно плащате и за храна и нощувка 75 лв. на място, като в сумата са включени две нощувки, две закуски и два пакета със суха храна за излетите. Във фейсбук изрично е посочена обща цена от 175 лв. Така според Закона за туризма фирмата би трябвало да има туристически лиценз.

Въпреки категоричността на експертите, от фирмата отговориха на своята страница, че лиценз не им трябва, тъй като услугите се продавали отделно и който искал може да спи на палатка, без да ползва хотел. Освен това всеки отивал при тях със собствен транспорт.

Същата фирма продава наблюдение на диви животни и птици, показване на местни традиции и занаяти, както и рискови турове като каякинг и рафтинг. Кой застрахова “туристите” им и носи отговорност при инциденти не става ясно.

 

Проверяваме в интернет кой е редовен

Регистърът на туроператорите е с остаряла информация

Регистърът на туроператорите и туристическите агенти, който се поддържа от Министерство на туризма, отново е с остаряла информация. Въпреки че от ведомството подобриха много работата му, като направиха видима информацията за компаниите, чиято застраховка изтича, все пак туристите могат да останат заблудени при проверка кои фирми работят по правилата.

Проверка на “Труд” установи, че десетки фирми в регистъра са записани като такива с неплатена застраховка “Професионална отговорност”. Полицата е задължителна, за да работи една компания легитимно, като целта й е да защити интересите на клиентите. Тя се подновява месец преди изтичането на старата, като до 15 дни след това трябва да се уведомят представителите на Министерство на туризма, за да обновят информацията в регистъра. Това според ведомството се случва в реално време.

Ако това не се случи, фирмата няма право да упражнява дейност и трябва да се закрие служебно от министерството.

Дали заради почивните дни обаче редица туроператори са записани с изтекла застраховка, въпреки че са я подновили точно според закона. Проблемът не е единичен, установи “Труд”, след като говори с редица представители на компании, които по закон бяха качили копие на своята нова застраховка на сайта си. Така, за да изберат стабилен туроператор, на пътуващите им се налага да се превърнат в детективи.

 

Трикове

Компании работят с общ лиценз

Малки компании се сдружават, като предлагат различни пътешествия, но само едната има лиценз.

Друга врътка, която обаче е напълно законна, е няколко фирми да се обединят и да платят само един лиценз за туроператор и само една застраховка “Професионална отговорност”. Минималната застрахователна сума за туроператор със собствени програми е 25 хил. лв. Вместо да плащат вноските по нея, малки компании се сдружават, като само едната има лиценз. Останалите работят от свое име и за своя сметка, но при сключване на договора ползват ваучерите на редовната компания, която е платила лиценз. Така пестят разходи.

Застраховката „ Професионална отговорност” е създадена, за да предпази туристите в случай на фалит на компанията, организираща пътувания или на техни партньори, което пречи да се проведе предварително заплатено пътуване. Доколко 25 хил. лв. биха покрили подобни случаи едновременно в няколко компании е друг въпрос.

Докато преди години фотографски пътувания се правиха масово незаконно, сега повечето компании, които организират воаяжи с цел заснемане на гледки, хора или пътеписи вече си партнират с легални туроператори, като продават пътуването от тяхно име и с техния лиценз.

 

Практика

Гидове също организират воаяжи

Турове без лиценз често организират и екскурзоводи, транспортни фирми и рент-а-кар компании. Най-често те продават като турагенти от името на компанията, която ги е наела, за да водят конкретна екскурзия в чужбина. За турагент обаче лицензът също е задължителен, макар и да не се плаща застраховка “Професионална отговорност”.

Някои екскурзоводи направо правят собствени турове, които продават на редовни туристи. По-чистият вариант е, когато го правят от името на туроператор и получават комисионна, макар че в този случай би трябвало да имат лиценз за турагент. Често обаче има и случаи, в които гидовете просто събират редовни туристи и ги водят от свое име, като отново заобикалят закона.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Видно Наталия Малчева не е имала удоволствието да пътешества с „опасната“ фирма. Иначе щеше да напише нещо съвсем различно. 🙂

  2. Това протеворечи ли на факта, че работят незаконно, Кристина? Или за „наши хора“ може..

    1. А ти сигурна ли си, че работят незаконно? Или щом „компетентната” журналистка го казва значи е вярно… нищо, че хич не е наясно с материята… има известна разлика между тур оператор и туристически/ спортен клуб… ама хайде със здраве

    2. „Компетентната” журналистка първо да си провери фактите, а после да коментира кой работи незаконно и кой не… ама в подобни парцали се търси само сензацията, а фактите не са от значение…

  3. Според Закона за туризма лиценз е нужен при комбинирано предлагане с обща цена на поне две туристичуски услуги. Тук са доста повече – водач, транспорт, трансфери, настаняване, изхранване, допълнителни услуги. Пътуванията са с обща цена и по предварително обявени дати. В тях могат да се включат не само „членове на клуба“, а всеки. Плаща се на частно лице, по лична банкова сметка. Капаро не се връща по никакъв повод. Може би за преведените суми се плащат данъци. Може би не. Димитър, след като знаете всичко това, законна ли е дейността на клуба?

    1. Както казах и преди проверете си фактите преди да се изказвате компетентно… особено като не познавате дейността на даден клуб… но както и да е няма смисъл да се занимавам с подобни статии, които създават усещането за поръчкова журналистика…

  4. Поздравявам журналистката от вестник „Труд“. Най-накрая да се намери някой, който да окаже на светло за каква сива икономика говорим в областта на туризма. Предлагам една събота или неделя от сутринта да отиде екип на границата – Калотина, Капитан Андреево, Дунав мост и т.н. и да видят, че от 5 автобуса с туристи, 2 са само с туроператори, другите са на транспортни фирми, баба Пена от „Долно Уйно“, дядо поп от еди коя си църква, пенсионерски клуб и т.н. Много са… Кой плаща, кой пие никой не знае.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.