Почина шуменец с овладян COVID-19

Данаил Кирилов: Случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването

Ердоган засили ограничителните мерки за спиране на бързо нарастващите случаи на коронавирус в Турция

Премиерът разпореди да бъде освободен бордът на директорите на ББР

Китай започва да отменя карантината в Ухан от днес

Тръмп заплаши да спре финансирането към СЗО заради реакцията й срещу коронавируса

Борисов: Банско е огнище, ще направим там масово тестуване

581 са болните от коронавирус у нас

Основателят на Туитър дарява 1 млрд. долара за борба с Covid-19

В Германия започна тестването на хора за антитела срещу коронавируса

За последните 24 часа в САЩ са починали 1736 души от коронавирус

Борис Джонсън е в добро настроение и диша самостоятелно

Във Франция броят на жертвите от коронавирус надхвърли 10 000 души

Над 300 000 са излекуваните от COVID-19

Убил ли е коронавирусът правосъдието ни Днес съдебният съвет решава за неслучайното разпределение на делата

Опасността не е това Здравеопазването става обект на военен сблъсък

Проф. Жилбер Дерай

Никога досега не съм изпитвал такава загриженост

За 30 години болнична практика съм свидетел на много кризи, свързани със здравеопазването – СПИН, SRAS (тежък остър респираторен синдром), MERS (близкоизточен респираторен синдром), възраждане на туберкулозата, мултирезистентни бактериални инфекции, с които сме се справяли спокойно и много ефективно. Не е имало повод за паника като сегашната. И никога досега не съм изпитвал такава загриженост за инфекциозно или за друго подобно заболяване.

Откровено казано, не се притеснявам за здравните последици от коронавируса. Нито актуалните данни за смъртността, нито разпространението на вируса, оправдават глобалната паника в здравеопазването и особено в икономиката. Предприетите мерки са адекватни и ефективни и подпомагат за овладяване на епидемията. Това се вижда в първоначалния и главния източник на тази инфекция – Китай, където епидемията затихва. Близкото бъдеще ще покаже дали греша.

От друга страна съм притеснен от кражбите на маски, тъй необходими за предпазване на медицинския персонал и хората в риск – нашите предишни и настоящи болни, по-специално пациентите с имунна недостатъчност. Притесняват ме кражбите на почистващи гелове. Притесняват ме опашките за тоалетна хартия, ориз и макарони. Притеснява ме терорът, който води до натрупване на неприлични запаси от храни в държави, в които храните също така неприлично са в изобилие.

Притеснява ме, че здравеопазването става обект на военен сблъсък, конфликт като всеки друг, крайна цел в борбата в това сборище. Притеснява ме, че върху здравната ни система, която вече е в затруднение, скоро ще се струпа приток на пациенти при най-малкия признак на грипоподобно заболяване. А няма да можем да се справим с всички останали заболявания.

Коронавирусът (почти) не убива, освен и без това крехките организми.

Притеснява ме, че това мъничко живо същество ще разкрие само огромните разломи и слабости на нашите общества. Смъртните случаи, които след това ще наброяват милиони, ще са резултат от конфронтацията на лица – напълно безразлични към обществения интерес.

Превод от френски Д-р Радко Ханджиев

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.