Оперен певец стана търговец на оръжия

Христофор Йонов е учредител на Българската Федерация по стрелба с предно пълнещо оръжие „Черен Барут“.

Христофор Йонов превърна хобито си във втора професия

Той е единственият за България вносител на уникални исторически оръжия

Известният оперен певец Христофор Йонов стана търговец на оръжия. Така именитият търновец превърна хобито си във втора професия. Освен световно-известен изпълнител, Йонов е единственият за България вносител на уникални исторически оръжия. Притиснат от пандемията и отпадналите гастроли заради затворените сцени, гласовитият мъж се замислил за ново поприще.

„От 10 години имам онлайн магазин за старинни оръжия. Реших да отворя и реален търговски обект в родния си град“, споделя Йонов.

Обектът наподобява музей. В аранжираните с внушителни ловни трофеи помещения, зад стъклени витрини търновецът е подредил богато разнообразие от традиционни оръжия и аксесоари за лов, самоотбрана и свободно време. Това обаче е и единствения по рода си у нас специализиран магазин за копия на преднопълнещи и разделно зарядни оръжия- кремъчни, капсулни, револвери и аксесоари за тях. Христофор Йонов е официален представител за България на италианските фирми „Педресоли“, „ Пиетта“ и „Уберти“, на испанската „Ардеса“, на чешката „Грейн Гън“, както и на американската „Норд Американ Армс“, които произвеждат и патронни копия на исторически оръжия, както и модерни пушкала.

„Предлагам исторически реплики на оръжия с предно пълнене от преди 1900 г. действащи с черен барут. Едни от най-интересните модели са карабините „Хенри“ модел 1860 г., Оръжието, което завладя запада- „Уинчестър Йелоубой“ от 1866 и 1873 година, „Ролинг Блок“ модел 1871 г., револвери „Колт“ от 1873 г. „Сингъл Екшън Арми“, или така нареченият „Миротворец“, револвери „Смит и Уесън“ модели „Скофийлд“ и трети руски образец и много други“, изброява Йонов.

Той уточнява, че кремъчните, капсулни и дуелни пистолети, револвери от Дивия Запад са на по 150-400 години и са действащи.

„Печелили са множество международни награди, златни медали и световни рекорди в състезания по стрелба с реплики. В Холивуд им дават най-висока оценка, затова оръжията на „Педресоли“ са предпочитани като автентичен реквизит във филми като: „Карибски пирати“ с Джони Деп, „Маската на Зоро“ с Антонио Бандерас, „Патриотът“ с Мел Гибсън, „Последният мохикан“с Даниел Дей Луис, „Господар и командир“с Ръсел Кроу, най-новият филм с Леонардо ди Каприо, за който взе „Оскар“ - „Завръщането“ и др. В почти всички култови уестърни гърмят с такива пищови и пушки като „Добрият, лошият и злият“ с Клинт Истууд, „Моето име е Никой“ с Терънс Хил, „Танцуващият с вълци“ с Кевин Костнър, „Имало едно време на запад“ с Чарлс Бронсън, „Млади стрелци“ с Емилио Естевез“, споделя Христофор Йонов.

Певецът оръжейник уточнява, че автентичните висококачествени продукти възраждащи историята, се купуват от участници във възстановки, от колекционери, от собственици на имоти за украса на механи и ловни хижи.

„Тези изделия са перфектен, оригинален и луксозен подарък за истински мъже“, подчертава Йонов.

Не крие, че сред клиентите му са филмови компании, депутати, бизнесмени, мощни фирми. Колекционните оръжия са на стойност от 300-400 лева до 5000-6000 лева. Атракция в магазина на Йонов е най-малкият пистолет в света „Берлог“, който е изделие на австрийска часовникарска фирма. Той е позлатен и е едва 4 сантиметра. Изработен е във вид на ключодържател и изстрелва миниатюрни капсули и ракети. Уникалното оръжие-бижу струва 144 лева.

В магазина на Христофор Йонов могат се намерят още рицарски доспехи и одежди, средновековни шлемове, умалени макети на оръдия, мечове- самурайски, темплиерски, масонски, ритуални и др. Интерес представлява и богатият асортимент от ножове- с инкрустации, с кокалени дръжки, резбовани и дори от стомана Дамаскиня.
Йонов предлага и съвременни оръжия, висок клас оптични прибори, аксесоари, екипировка за лов и спорт, боеприпаси, фойерверки. Богатият асортимент включва още въздушни пушки, газово оръжие, лъкове, арбалети. Клиентите с учудване установяват, че в магазин „Black Powder“ могат да си купят дори и черен барут, който до скоро са си внасяли от чужбина.

„Всички артикули могат да се вземат на изплащане. Предоставяме и подаръчни ваучери“, подчертава Йонов.
Той споделя, че доста време му е коствала регистрацията и изпълнението на всички законови процедури за създаването на такъв търговски обект, който е под специален режим.

„Само подготовката на документите ми отне около два месеца, а за самия лиценз съм платил 2000 лева. За да го получа обаче, трябваше да подготвя нужното оборудване на помещенията с каси, витрини, охранителна система, решетки и др. Персоналът също е обучен и лицензиран да борави с оръжие и боеприпаси“, казва Йонов.
Оперната звезда е учредител на Българската Федерация по стрелба с предно пълнещо оръжие „Черен Барут“. Първият клуб е създаден във Велико Търново, но вече има 10 действащи клуба в страната.

Христофор Йонов разказва, че от дете има афинитет към старинните оръжия. По този тип пушкала обаче се запалил, докато изпълнявал главната роля в операта „Вертер“ от Масне в Германия.

„Връчиха ми старинен пистолет, тъй като героят, в който се превъплъщавах, в последното действие се самоубива заради несподелена любов. Оръжието много ме впечатли и започнах усилено да се интересувам от такива изделия“, разказва Йонов.

Търновецът е със завидна творческа кариера. От ранно детство се занимава с музика- свири на пиано и кларинет. През 1993 г. завършва архитектура и строителство в ТС „Ангел Попов“ във Велико Търново. През 1999 г. се дипломира в класа на Валери Попова като бакалавър по класическо пеене в Национална музикална академия „Панчо Владигеров“. Между 2001 и 2005 година специализира в оперното студио на Виенската консерватория, като през 2004 г. се дипломира в класа по Класическа оперета и през 2005 г. в специалност Опера с пълно отличие.

Специализира пеене при световноизвестните певци Зигфрид Йерусалем, Маргарита Лилова, Калуди Калудов, Клаудия Едер, Режин Креспен, Силвия Гести, Франциско Арайза, Раул Гименес и Едита Груберова, както интерпретация с Фабио Луизи и актьорско майсторство с Ото Шенк.

През 2001 г. е финалист на международния конкурс „Енрико Карузо“ в Милано и получава специалната награда на конкурса „Ерика Кьот“ в Нойщат-Германия. През 2002 г. получава първа награда на международния конкурс-майсторски клас „Хилда де Гроте“ в Гент, Белгия.

Още като студент Христофор Йонов е назначен като щатен солист в Русенската опера и веднага дебютира в ролята на Марио Каварадоси от „Тоска“. През 2000 г. е международният му дебют с ораторията посветена на Милениума „Ad missam in agris“ от Август Ипавец. Теноровата партия е изключително сложна и теситурно висока, написана специално за солиста на Виенска Щатсопера Янец Лотрич с който Христофор Йонов се дублира. Изпълненията са в Италия, Германия, Словения и Виена. Следват ангажименти като щатен солист в Бургаска опера и Държавна опера „Хилдесхайм“ в Нюрнберг, Принцрегентен театър - Мюнхен, Карлови вари и Усти над лабем - Чехия, многократни гастроли в Гент, Антверпен и Мехелен, в Япония и Китай.

През 2004 г. е избран от над 250 кандидата и дебютира на престижния международен фестивал Клангбоген във Виена с операта на Джон Каскен „Богохулникът“по новелата на Толстой „Отец Сергей“.

През 2011 г. Христофор Йонов след мащабен национален кастинг е поканен да участва в поставената за пръв път на българска сцена изключително сложна роля на Граф Ори от едноименната опера на Росини.

През 2012 г. в партньорство със сестра му, сопраното Ива Йонова, правят записи за Златния фонд на Българското национално радио с най-доброто от Виенския оперетен репертоар. В момента проф. Ива Йонова е преподавател в Музикалната академия в Анкара, гастролира и води майсторски класове в цял свят. Съпругата на Йонов - Симона Тодорова също е оперна певица.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи