Опозиционният кмет на Истанбул не бил поканен на извънредния съвет след земетресението

Снимка: Twitter

Опозиционният кмет Екрем Имамоглу заяви, че не е бил поканен на извънредния съвет след земетресението в Истанбул, което разлюля града със сила 5,7 по скалата на Рихтер, предава AFP.

Трусът предизвика леки щети, евакуация и паника сред населението на най-големия турски град. Турските власти проведоха среща, която беше организирана от вицепрезидента Фуат Октай, за да излязат с извънреден план за преодоляване на последствията от бедствието.

Имамоглу, който беше избран за кмет на Истанбул през юни, е член на опозиционната „Републиканска народна партия“. Той заяви, че не е присъствал на съвета, понеже не е бил поканен.

„Искам да се свържа с държавните служители. Изборите свършиха, те са зад нас. Приоритетът за мен е земетресението. Нека вземем мерки заедно“, призова той.

Първоначалните резултати от местните избори, които трябваше да поставят Имамоглу на кметския пост бяха обявени за невалидни и нагласени от управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган "Партия на справедливостта и развитието", но той спечели решително проведените повторни избори през юни.

Коментари

Задължително поле