Оправдаха индонезийка, обвинена в убийството на брата на Ким Чен Ун

Снимка: Архив

Индонезийка, обвинена, че е участвала в убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун през 2017 г., беше оправдана днес от малайзийското правосъдие. Това бе неочакван обрат по делото, гледано в Малайзия, предаде Франс прес.

Прокуратурата обяви, че снема обвиненията от Сити Айсях за убийството на Ким Чен Нам и я освободи. Сити беше набедена, че заедно с виетнамката Доан Тхи Хуонг е убила заварения брат на Ким Чен Ун. Двете жени бяха обвинени, че са плиснали в лицето на жертвата невротоксично вещество на международното летище в Куала Лумпур през февруари 2017 г.

Съдията по делото Азин Арифин заяви днес: "Сити Айсях е свободна". Така той удовлетвори искането на прокуратурата да бъдат снети обвиненията, предявени на жената. Сега Сити ще може да напусне Малайзия. След освобождаването си тя заяви, че е много щастлива и че не е очаквала нещата да се развият по този начин. Посланикът на Индонезия в Малайзия Рушди Кирана също приветства решението на съда.

Ким Чен Нам беше нападнат, докато чакаше самолет за Макао. 20 минути след атаката той почина. Южна Корея обвини Северна Корея, че е организирала убийството. Пхенян отрича тези обвинения. Ким Чен Нам критикуваше режима в Пхенян и живееше в изгнание.

Двете жени, задържани за убийството, винаги са твърдели, че са невинни. В съда те казаха, че мислели, че участват в телевизионно шоу, снимано на летището в Куала Лумпур. Процесът срещу тях започна през октомври 2017 г. Днес той беше подновен след прекъсване от няколко месеца. За убийството бяха обвинени и четирима севернокорейци, но те успяха да избягат от Малайзия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят