Опра Уинфри - Оправната

Масивната “маман” на американското масово развлечение за отегчени домакини Опра Уинфри празнува 70-годишен юбилей и цяла седмица получава възхищението на холивудския елит. Тръгнала от нищото, тя създаде огромна шоубизнес империя и днес има лично състояние от близо три милиарда долара. Името на Опра е станало синоним на женска токшоу телевизия, а нейното влияние отдавна е надхвърлило първоначалните успехи сред търсената демография и сега Уинфри е световен играч в света на популярната култура, та даже я спрягат и за президентския пост.

А в последно време тя шокира и с огромна персонална трансформация. Легендарната медийна знаменитост се появи на премиерата на филма “Пурпурен цвят” в Лос Анджелис неузнаваема - отслабнала с близо 40 килограма. Вместо възхищение обаче тя си навлече гнева на феновете ѝ, които я обвиниха, че се е вталила с помощта на лекарства за диабетици - все по-популярна практика сред известните.

Опра Уинфри твърди, че е променила “всичко”, за да постигне целите си, свързани със здравето и физическата форма. На въпроса какъв е бил ключът към драстичното ѝ отслабване, тя разкри, че е трябвало да направи промяна във всички аспекти на живота си.

“Не само едно нещо ми помогна да отслабна, а комплекс от мерки. Трябваше да променя много неща в начина си на живот. И възнамерявам да продължа да го правя. Днес, например, бях на бягащата пътека”, разказа тя. Въпреки това мнозина продължават да са скептични към твърденията на звездата, че е отслабнала по естествен път.

Преобразяването на телевизионната водеща се обсъжда активно в социалните мрежи, като всички се чудят как е успяла да се промени толкова бързо. “Това е факт: Опра отслабна драстично! Нима, следвайки други звезди, се е закачила за инжекциите за диабетици? Трудно е да не заподозреш тези, които цял живот са били пълни, а за кратко са се вталили”, отбелязва Телеграм каналът Only nobody.

“Не знам дали има друга публична личност, чиято борба с теглото да е била експлоатирана толкова много, колкото моята. Това е свят, който вечно се срамува от хората с наднормено тегло, а всички, които сме го преживели, знаем, че хората просто се отнасят с теб по различен начин”, каза Опра по време на разговора. “Това е едно от нещата, за които носех толкова много срам. Когато за първи път започнах да чувам за лекарствата за отслабване, в същото време претърпях операция на коляното и си казвах: Трябва да се справя сама, защото, ако взема лекарството, това е лесният изход”, призна още легендарната водеща.

Слаба или не, Опра Уинфри отдавна е институция - с нея се съобразяват политици и светски личности, литературните ѝ критики могат да превърнат някоя книга в бестселър или да я сринат със земята. Тя изстрелва Барак Обама на върха. Казват, че в момента влиянието ѝ в Демократическата партия на САЩ е по-голямо от това на Джо Байдън.

“Само една власт е по-могъща от това да си президент на САЩ - това да бъдеш Опра.” Така гласи една от шегите в тв шоуто Saturday Night Live, но като всяка добра шега е всъщност квинтесенция на истината.

Тя е актриса, продуцент, филантроп, съавтор на книги, собственичка на собствен телевизионен канал, на собствено списание. Животът ѝ е като приказка. Започва мрачно като в мизансцен на “Пепеляшка” на Братя Грим, само че с доста сексуално насилие.

До шестгодишна възраст е отгледана от баба си Хати Мей Пресли. Тя била толкова бедна, че обличала малката в чували от картофи с изрязани дупки за главата и ръцете.

Когато майка ѝ - Върнита Лий се върнала да си прибере дъщерята, открила, че тя е израснала послушно и възпитано дете. Не след дълго майката пак установила, че не може хем да работи, хем да надзирава дъщеричката си, затова я изпратила в дома на баща ѝ. За нещастие там едва 9-годишна Опра бива изнасилена първо от братовчед, после от приятел на семейството. Бащата Върнън Уинфри е строг и грижовен родител, но не знае за тези посегателства. Опра крие преживяванията си и признава за тях чак на 32-годишна възраст, при това в ефир.

От 16-годишна работи като радиоводеща, на 19 я канят за водеща на новините в телевизия в Нашвил, после и в Балтимор. “Причината да стана това, което съм, е че бях некадърна новинарка”, казва Опра.

 

Тя е посланик на емпатията

Ако Опра се кандидатира за президент на САЩ, ще я подкрепя. Тя е факир с парите, експерт по правата на жените и посланик на емпатията. А тъкмо сега страната ни има голяма нужда от доза емпатия. От 35 г. е в ефир, пред очите ни се застъпва за различни социални каузи, строи мостове между идеологии и гледни точки. Ако питате дали е компетентна да бъде президент, ще ви задам контра въпрос - а настоящият президент компетентен ли е?

Стивън Спилбърг, режисьор и продуцент

 

Всичко е постигнала сама

Честно, благодаря на небесата за Опра Уинфри. През последните повече от три десетилетия тя се превърна в едно от най-обичаните присъствия на световната сцена. Защо? Безкрайното възхищение от житейския ѝ път от бедна ученичка в Мисисипи до превръщането ѝ в първата чернокожа жена милиардер, постигнала сама всичко, е от решаващо значение. Но има и някаква магия около Опра - свързаност, която привлича хората към нея - независимо дали е през телевизионен екран.

Едуард Енинфул, бивш главен редактор на сп. Vogue

 

Вече знам защо я обожават

При първата си среща с Опра Уинфри веднага разбрах защо е толкова обичана в индустрията. Тя наистина е просто човек, който осветява цялата сграда. Това ме изумява. Обичам я! Наистина я обичам... сега го разбирам. Мислех, че хората са фалшиви и дори понякога прекаляват с възхищението си към нея, но сега се чувствам по същия начин. Трудно е да се опише и знам, че повечето хора, които са били фенове на The Man Show, вероятно ще бъдат ужасени да чуят това, но честно казано, Опра е вдъхновяващ човек.

Джими Кимъл, тв водещ

Отдаде се на писане след края на шоуто си 

Четвърт век “Шоуто на Опра Уинфри”, наречено по-късно само “Опра”, е номер едно в телевизионната индустрия отвъд океана. То ѝ спечелва няколко награди “Еми” и се смята и досега за най-успешното токшоу в историята на телевизията.

Неговото последно издание е на 25 май 2011 г. След това Опра се отдава на литературна критика, с която се занимава още от 90-те години на миналия век, работи като автор и продуцент на тв предавания, издава собствено списание, и ръководи създадената от нея благотворителна организация “Ангелска мрежа”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети