Оранжево е кодовият цвят на Холандия

В Удеватер издавали документ, че не си... вещица

В Холандия всичко е оранжево, като цвета на фамилния герб на Вилем ван Орание, основателя на кралската династия. Впрочем, по време на 80-годишната война за освобождение на Нидерландия от испанците в края на 16-и век знамето на бунтовниците било оранжево, бяло и синьо, т.нар. Принцен флаг.

Националният празник на Холандия се чества на рождения ден на монарха. По времето на кралица Вилхелмина се е празнувал на 31 август. Години наред, от 1948-а до 2013-а включително, се празнувал на рождения ден на дъщеря й - кралица Юлиана, който бил на 30 април. Нейната дъщеря Беатрикс е родена през януари, но празникът е оставен на датата на майка й, понеже тогава времето е по-хубаво. От 2014 г. Холандия празнува на 27 април, на рождения ден на Вилем Александър, който наследи трона след абдикацията на кралица Беатрикс през 2013 г. Нидерландия (Холандия е само част от нея, нейна провинция, но в много езици е синоним на държавата) е парламентарна демокрация и конституционна монархия.

Холандия е красива по своему, заради хоризонта, облаците, светлината, водата. В град Удеватер например, както и в много други подобни градчета, има

строги изисквания спрямо строителството

Ако се правят модерни сгради, те са извън старата част на града и не са високи. Повечето модерни постройки са в Ротердам, който е почти изцяло разрушен от бомбардировките през Втората световна война и възстановен отново. В Амстердам сградите също не са високи. Холандците са много добри в модерното архитектурно строителство и това се вижда навсякъде. Но всичко е направено така, че да не си пречат новото и старото. През 70-те години, когато още не е имало такива строги закони, както днес, строителството е било малко по-безразборно, но много от бетонните грозотилища ги премахват едно по едно. Днес обликът на всеки град е характерен, новото е красиво вплетено и подредено до старото строителство.

Впрочем, в Удеватер някога, през 16-17-и век, общината е издавала сертификат, че не си... вещица. За целта теглили на кантара обвинените жени и ако се окажело, че имат реално тегло, издавали им официално документ, че няма връзка с тъмните сили - понеже се смятало, че вещиците не тежат, били въздушни. Или с две думи - да му мислят кльощавите. Останалите си тежат на мястото.

Всички умеят да плуват

Колко са дълбоки каналите? И няма ли опасност някой да падне в тях – та те нямат парапети! Опасността е минимална. Всички холандци имат дипломи по плуване от деца. Задължително е да бъдат обучени. Почти десет процента от жителите живеят в кораби, яхти, лодки покрай кейовете.

В покрайнините на Амстердам една семейна ферма стои като сресана с гребенче. Тя е производител на лалета – производството е в гигантско хале с най-модерно оборудване. А най-интересното посещение би било в магазина за всякакви гиганти. Оказва се, че Холандия е с най-високото в Европа население.

Показват построени върху водата цели квартали с нови жилища. Има поговорка между холандците, че човек може да се засели тук, само ако друг падне във водата. Толкова е оскъдно всяко място за живеене. И нещо странно - ресторант за дивеч, който не се яде - уловени в капан лисици, лебеди, гъски (отстреляни заради летището), гарги и какво ли не още.

По никакъв начин не може да си обясни човек как тук местните жители си разпознават колелата. Срещаме и учител, който на отиване към работата си събира с прът всички пластмасови шишета и пълни с тях цял хангар - за пример на останалите.

Интересна е срещата с местния звънар на камбанарията. Той свири на нещо като орган, удря дървените пръчки със свити юмруци и изпълнява цели мелодии с камбаните, като само една от тях тежи 7 тона. От върха на камбанарията (с 11 етажа стръмни стълбички) се вижда прекрасна панорама. На всичкото отгоре, след работа слиза, за да удря допълнително камбаните в друга църква. И така - всеки ден. Казва, че е много щастлив.

Коментари

Задължително поле