Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 24 януари 2020

На 24 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 24.01.2020

СЗО: Китайският коронавирус все още не представлява глобална опасност

Индийски гуру идва в България Помага на Део да спре с наркотиците и дава енергия на Деси Добрева

Мария Захарова: Призоваваме България да работи с руските власти по случая Гебрев

Рекламна гавра с болките на хората Фалшиви герои са лицата от онлайн кампанията на „ Flexa Plus Optima”

САЩ спират временните визи за бременни жени

Намаляват таксата за хазартните игри (обзор) Налогът ще бъде 25% от разликата между залозите и раздадените печалби

Словашкият министър на екологията подаде оставка след пиянски скандал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 24 януари 2020

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Европейската комисия по конституционни въпроси одобри сделката за Брекзит

Младите плащат с 25% повече за обзаведено жилище Купувачите до 35 години предпочитат нови сгради

Оранжево е кодовият цвят на Холандия В Удеватер издавали документ, че не си... вещица

В Холандия всичко е оранжево, като цвета на фамилния герб на Вилем ван Орание, основателя на кралската династия. Впрочем, по време на 80-годишната война за освобождение на Нидерландия от испанците в края на 16-и век знамето на бунтовниците било оранжево, бяло и синьо, т.нар. Принцен флаг.

Националният празник на Холандия се чества на рождения ден на монарха. По времето на кралица Вилхелмина се е празнувал на 31 август. Години наред, от 1948-а до 2013-а включително, се празнувал на рождения ден на дъщеря й – кралица Юлиана, който бил на 30 април. Нейната дъщеря Беатрикс е родена през януари, но празникът е оставен на датата на майка й, понеже тогава времето е по-хубаво. От 2014 г. Холандия празнува на 27 април, на рождения ден на Вилем Александър, който наследи трона след абдикацията на кралица Беатрикс през 2013 г. Нидерландия (Холандия е само част от нея, нейна провинция, но в много езици е синоним на държавата) е парламентарна демокрация и конституционна монархия.
Холандия е красива по своему, заради хоризонта, облаците, светлината, водата. В град Удеватер например, както и в много други подобни градчета, има

строги изисквания спрямо строителството

Ако се правят модерни сгради, те са извън старата част на града и не са високи. Повечето модерни постройки са в Ротердам, който е почти изцяло разрушен от бомбардировките през Втората световна война и възстановен отново. В Амстердам сградите също не са високи. Холандците са много добри в модерното архитектурно строителство и това се вижда навсякъде. Но всичко е направено така, че да не си пречат новото и старото. През 70-те години, когато още не е имало такива строги закони, както днес, строителството е било малко по-безразборно, но много от бетонните грозотилища ги премахват едно по едно. Днес обликът на всеки град е характерен, новото е красиво вплетено и подредено до старото строителство.
Впрочем, в Удеватер някога, през 16-17-и век, общината е издавала сертификат, че не си… вещица. За целта теглили на кантара обвинените жени и ако се окажело, че имат реално тегло, издавали им официално документ, че няма връзка с тъмните сили – понеже се смятало, че вещиците не тежат, били въздушни. Или с две думи – да му мислят кльощавите. Останалите си тежат на мястото.

Всички умеят да плуват

Колко са дълбоки каналите? И няма ли опасност някой да падне в тях – та те нямат парапети! Опасността е минимална. Всички холандци имат дипломи по плуване от деца. Задължително е да бъдат обучени. Почти десет процента от жителите живеят в кораби, яхти, лодки покрай кейовете.
В покрайнините на Амстердам една семейна ферма стои като сресана с гребенче. Тя е производител на лалета – производството е в гигантско хале с най-модерно оборудване. А най-интересното посещение би било в магазина за всякакви гиганти. Оказва се, че Холандия е с най-високото в Европа население.
Показват построени върху водата цели квартали с нови жилища. Има поговорка между холандците, че човек може да се засели тук, само ако друг падне във водата. Толкова е оскъдно всяко място за живеене. И нещо странно – ресторант за дивеч, който не се яде – уловени в капан лисици, лебеди, гъски (отстреляни заради летището), гарги и какво ли не още.
По никакъв начин не може да си обясни човек как тук местните жители си разпознават колелата. Срещаме и учител, който на отиване към работата си събира с прът всички пластмасови шишета и пълни с тях цял хангар – за пример на останалите.
Интересна е срещата с местния звънар на камбанарията. Той свири на нещо като орган, удря дървените пръчки със свити юмруци и изпълнява цели мелодии с камбаните, като само една от тях тежи 7 тона. От върха на камбанарията (с 11 етажа стръмни стълбички) се вижда прекрасна панорама. На всичкото отгоре, след работа слиза, за да удря допълнително камбаните в друга църква. И така – всеки ден. Казва, че е много щастлив.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Браво за пътеписа. Проблемът е, че има фактологични грешки.

  2. На холандците дължим вкарването в Европа на „модерното“ интензивно селско стопанство – всичко е оранжерии бълващи изкуствени пластмасови зеленчуци, отровени с химикали. И месо и мляко пълни с хормони и отрови. Една нормална крава дава 10 литра на ден а холандската – 50 литра и повече. Затова младите им са изроди високи !!! Всяка отровна химия измислена от Монсанто първо се прилага в Холандия и после в целия ЕС. Отровена и зомбирана нация !!!

    1. Не само – половината банкови спекулации, лицемерието и лъжата – всичко това идва или е доразвито от тази страна… за доматите може само да се каже, че се добиват по около 490 кг от квадратен метър на година. Да ви е сладко.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.