Орбан искал от Вашингтон ракети и газ от Черно море (обзор)

Румънските газови находища в Черно море са единствена алтернатива на Русия

Тръмп се сравни с Орбан, наричайки го свой „близнак”

Унгарският министър-председател Виктор Орбан е обсъдил възможната покупка за на американски зенитни ракетни системи със среден обсег на действие по време на срещата, която има тази седмица в Белия дом с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

В интервю за националното радио в Будапеща Орбан заявява, че военното сътрудничество е от изключително значение за Унгария и като една от най-бързо растящите икономики в Европа страната може да си позволи създаването на нови, модерни въоръжени сили.

„Критическата инфраструктура трябва да бъде защитена в случай на военно нападение и възможностите на Унгария в тази област са непълни. Имаме нужда от зенитни ракетни системи със среден обсег на действие. Правната процедура за придобиването им вече е в ход”, казва Орбан.

В интервюто министър-председателят на Унгария също така добавя, че е поискал от Тръмп съдействие за започване на експлоатация находища на природен газ в румънските териториални води на Черно море, което да се случи с участието на американската енергийна корпорация „Ексон”, като единствена възможна алтернатива на доставките на руски природен газ за Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят