Жилищата в Пловдив поскъпнаха с 8 на сто Апартаментите с две спални станаха хит

Тръмп се появи изненадващо на световната среща на ООН за климата

Хотели са ужилени от фалита на Томас Кук Зимните курорти имат време да продадат стаите си

Борисов: България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят Работим за достъп до най-модерните методи за лечение, заяви премиерът

Застраховат армията за 192 000 лева

Стотици хиляди бедстват заради фалита на „Томас Кук” (обзор)

Почина проф. Никола Георгиев

Министър Ангелкова за фалита на туроператора „Томас Кук“: В непрекъснат контакт сме с британското посолство

Премиерът Борисов: Членството на страната ни в НАТО и ЕС е основа на отбранителната политика на България

Взрив в супермаркет в Австрия рани 9 души

АТАКА иска да се забрани продажбата на държавни имоти

Исус „умря“ на ринга, възкръсна във фейсбук (обзор)

БСП регистрира кандидатите за районни кметове, кметове на кметства и листата за общински съветници в София

Дворът на кирилицата приюти патриарх и митрополит

Вижте разяснителния клип на ЦИК за местните избори (ВИДЕО)

Орбан разкритикува ЕС за миграцията и икономиката

Снимка; Архив

Унгарският министър-председател Виктор Орбан каза днес, че Европейският съюз е допуснал „сериозни грешки“ през последните пет години във връзка с имиграцията и икономиката, предаде Асошиейтед прес.

Необходимо е Европейската комисия да позволи на съвета на вътрешните министри от общността да решава въпросите на миграцията, заяви Орбан и сравни тяхната роля с Еврогрупата – финансовите министри на страните от еврозоната.

Той възрази срещу „политическия активизъм“, който според него упражнява ЕК, започнала многобройни процедури срещу унгарското правителство по въпроси, по които се смята, че то нарушава правилата на ЕС.

„Комисията е необходимо да се държи като пазител на споразуменията на ЕС и да избягва политическия активизъм“, каза Орбан на унгарски културен фестивал в румънския град Бъйле Тушнад. По думите му „тя не е политически орган, не би трябвало да има програма и не би трябвало да извършва политически атаки срещу държавите членки“.

Предвижда се Орбан да се срещне с избраната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен в четвъртък в Брюксел. Той подкрепи нейната кандидатура и показва, че очаква тя да заеме по-помирителна позиция към Унгария и други страни в региона, които често имат разногласия с мнозинството държави в ЕС по въпроси като миграцията и екологичните стандарти.

Орбан заяви, че е време за връщане към идеала на „конкурентната европейска икономика“, със създаване на повече работни места и „понижаване на данъците навсякъде“.

Унгарският премиер, който привлече медийното внимание след своята реч в Бъйле Тушнад през 2014 г., подробно описвайки усилията си за изграждане на „нелиберална държава“, посвети почти половината от 52-минутното си обръщение на тази тема, като атакува либерализма и свърза „нелибералната политика“ с „християнската свобода“ и нейната защита.

По думите му християнската свобода е нападана както на вътрешен фронт – либералите, които искат да бъде изоставена християнската култура, така и на външен фронт – миграцията.
„Последицата, ако не целта, на миграцията е, че тя разрушава Европа, каквато я познавахме“, каза той.

Според него в следващите 15 години единственият начин за подсилване на Унгария ще бъде да се окаже отпор на „либералния цайтгайст и либералния интернационализъм“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.