Браншовите организации: Двете огнища на Covid-19 в нощни заведения са още от периода преди отварянето в късната пролет

БАЗ и СЗБ: Възмутени сме от манипулативното представяне на данни за заразените с COVID-19 в нощни заведения

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразиха възмущение от "манипулативното представяне на данни с твърдението, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения са положителни".

Пълният тест на декларацията на двете браншови организации:

В същото време от данните става ясно, че от началото на пандемията с COVID-19 има 2 (ДВЕ) огнища, при които са тествани 117 човека, като 49 от тях са положителни. По наша информация, въпросните 2 (ДВА) случая на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа. Подчертаваме – преди да са отворени, преди да заработи вентилацията и преди в тях да се допускат клиенти. И преди да бъдат прецизирани правилата за работа.

Категорично възразяваме срещу тази откровена манипулация, използвана в момента за аргументиране затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове.

Още повече, че засилените проверки през последните дни също доказват, че съществени и масови нарушения не се констатират. От 3000 проверки в търговски обекти има констатирани 10 нарушения. Не само в заведенията, във всички търговски обекти!

Недоумяваме от целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш. От началото на пандемията демонстрираме отговорност и правим всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. Нещо повече – ние сами предлагаме нови и нови мерки, за да запазим здравето на хората и препитанието на служителите си.

И винаги сме били категорични – когато компетентните органи открият някъде нарушения, виновните да понесат своята отговорност за тях. Но не всички да бъдат поставени под общ знаменател. И никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до абсолютно безконтролно събиране на хора в частни домове, където няма да се спазват никакви мерки.

Понеже непрекъснато се сравняваме с Европа и често тичаме сляпо след наложените там рестрикции – в случая се доказа, че затварянето на заведения не води до намаляване на случаите и ограничаване на пандемията.

Ние сме наясно, че посещението на заведения не е от първа необходимост. Това е право на личен избор. Но убедено твърдим, че правим всичко по силите си за спазване на мерките, сами предлагаме нови такива и винаги сме били лоялни партньори, когато мнението ни е било потърсено. И е много по-вероятно човек, който чувства здравен дискомфорт да отиде на работа, за да запази препитанието си, а не да посети заведение.

Отново обаче сме в ситуация, в която препитанието на нашите служители е поставено на карта. А в цялото публично говорене този факт удобно се пропуска.

Затова остро осъждаме едноличните решения на отделни кметове за затваряне на заведения и намаляване на работното време, независимо че повечето колеги взимат нови и нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналите носят маски, ползват се дезинфектанти, мери се температура. Търпят се огромни ограничения и загуби, за да се запазят работни места и да се спасят инвестиции.

Остро осъждаме очертаващата се дискриминация срещу младите хора, които работят в заведенията и отнемането им на конституционното право на труд. Заявяваме готовност да защитаваме служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи. 

Председател БАЗ Ричард Алибегов
Председател СЗБ Емил Коларов

Коментари

Задължително поле