Организации в туризма: Нужни са спешни мерки за спасяване на туризма

Шест организации в туризма внесоха общо писмо с искане за спешни мерки за спасяване на туризма до премиера Бойко Борисов, председателят на НС Цвета Караянчева и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, с копие до депутатите. В него от Българската асоциация по заведения, Сдружение на заведенията в България, Българско конгресно бюро, Българска туристическа камера, Българския туристически съюз и Националния борд по туризъм настояват за редица мерки, чрез които да бъде подпомогнато оцеляването на туристическия сектор.

Организациите предлагат държавата да удължи мярката 60/40 поне до 30 юни 2021 година, вместо продължителността й да бъде актуализирана на всеки 3 месеца. Освен това от бизнеса предлага и тя да се трансформира в 80/20. Както и да се промени мярката, така че в нея да могат да участват и новостартиращи хотели и туристически предприятия през 2021 г.

6-те туристически организации искат още да се наложи мораториум до края на следващата година върху главниците и лихвите върху заеми към търговски банки за хотелите. Да се освобождава бизнеса от такса смет за периодите, в които не работи, а аз 2021 година тя да бъде изчислявана според реалната заетост.

Организациите настояват още за програми за директна финансова подкрепа на големи предприятия, тъй като съществуващите към момента касаят основно малки и средни предприятия. Според бизнеса трябва да бъдат въведени „ваучери за всички български граждани в определен размер или процентно съотношение, които да бъдат използвани за настаняване в български места за настаняване, за консумация в ресторанти и барове и т.н.“. Както и да се продължи мярката за субсидиране на чартъри и за 2021 г.

В писмото се иска още държавата да плаща 80 на сто от възнагражденията по трудови договори на служителите в туризма, както и да се разсрочат задълженията към бюджета, натрупани след 13 март 2020 г., за да се предотвратят запори, които предизвикват колосална междуфирменна задлъжнялост. Държавата да осигури и обезпечени от нея оборотни кредити, предлагат още 6-те сдружения.

Освен това бизнесът настоява противоепидемичните мерки да са предвидими, да се въведе задължителен PCR или антигенен тест при влизане в страната за чужденците, който  да се плаща от държавата, да се въведат единни мерки, които да се прилагат във всички хотели и ресторанти, да се реализира подходяща рекламна и PR кампания както вътре в страната, така и към основните международни пазари.

Представителите на туристическия бизнес искат още да бъдат компенсирани при затваряне на бизнеса им с 20 на сто от оборота за същия месец на предходната година, да се опростят наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед, а Министерство на културата да се намеси относно формиране на дължимите такси към дружествата за защита на авторското право и сродните права „Мюзикаутор“ и „Профон“.

Организациите са категорични и че туризмът трябва да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. 

Коментари

Задължително поле