Въведоха воден режим в две села във Варненско

Община Шумен събра 84% от налозите

Италианската полиция откри един тон кокаин в контейнер с банани

Съсипаха я тая държава – любимо клише на българина

Отпаднаха близо 40 % от кандидатите за матроси

Откриха Седмия международен форум „Балканите – език, история, култура“ във ВТУ В двудневната среща ще вземат участие около 60 учени

Бъдещето на еврото представи в Стопанска академия инвестиционният банкер Гордан Кер

Двама мъже опитаха да оберат хасковлия, след като го заплашиха с нож

Шампионите от „Санк Петербург“ играят „Лебедово езеро“ два пъти

Изследват кръвната захар на 1147 ученици в Търново по проект на Ротари Клубът тази вечер прави благотворителна акция за реализирането на „Плод за капка кръв”

Обемът на язовир „Асеновец“ спадна на 10 млн. при капацитет от 28 млн. кубика ВиК взема вода и от Тунджа, няма да има режим в Сливен

Ремонтите по АМ „Струма“ приключват предсрочно

Проверяват бюлетините за съветници от 97 секции в Шумен

Македонско списание представя бургаски автори

Бургас строи нов Център за хора с увреждания

Орли докараха почти до фалит следящите ги руски учени мигриращите птици навъртели космически сметки от роуминг

Руски учени, проследяващи миграцията на орлите буквално фалираха. Част от птиците отлетяха към Иран и Пакистан и трансмитерите им, които изпращат сигнали чрез мобилната мрежа, навъртяха космически сметки от таксите за роуминг, съобщава БГНЕС.

След като научил за проблемите на учените руски мобилен оператор предложил да анулира огромния дълг и да пренасочи проекта към специална и по-евтина тарифа. Изследователският екип започнал да набира средства, за да си погаси сметките чрез инициатива в социалните мрежи.

Птиците отлетели от Южна Русия и Казахстан. Пътешествието на степен орел на име Мин обаче било особено скъпо, тъй като той отлетял от Казахстан в Иран. През лятото птицата внезапни излязла от обхват и насъбраното количество SMS-и в трансмитера му били изпратени наведнъж, след като Мин навлязъл в иранското въздушно пространство.

Цената на текстово съобщение в Казахстан е 15 рубли (30 цента), но всяко такова в Иран струва 49 рубли. Мин успял наведнъж да изразходва целия бюджет за проследяване на всички орли.

SMS-ите предават координатите за местоположението на птиците по време на тяхната миграция. След това учените използват сателитни снимки, за да видят дали орлите са достигнали безопасна локация. Степните орли са застрашен вид в Русия и Централна Азия. Птиците гнездят в Сибир и Казахстан и след това отлитат за Южна Азия, където прекарват зимата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.