Орли докараха почти до фалит следящите ги руски учени

мигриращите птици навъртели космически сметки от роуминг

Руски учени, проследяващи миграцията на орлите буквално фалираха. Част от птиците отлетяха към Иран и Пакистан и трансмитерите им, които изпращат сигнали чрез мобилната мрежа, навъртяха космически сметки от таксите за роуминг, съобщава БГНЕС.

След като научил за проблемите на учените руски мобилен оператор предложил да анулира огромния дълг и да пренасочи проекта към специална и по-евтина тарифа. Изследователският екип започнал да набира средства, за да си погаси сметките чрез инициатива в социалните мрежи.

Птиците отлетели от Южна Русия и Казахстан. Пътешествието на степен орел на име Мин обаче било особено скъпо, тъй като той отлетял от Казахстан в Иран. През лятото птицата внезапни излязла от обхват и насъбраното количество SMS-и в трансмитера му били изпратени наведнъж, след като Мин навлязъл в иранското въздушно пространство.

Цената на текстово съобщение в Казахстан е 15 рубли (30 цента), но всяко такова в Иран струва 49 рубли. Мин успял наведнъж да изразходва целия бюджет за проследяване на всички орли.

SMS-ите предават координатите за местоположението на птиците по време на тяхната миграция. След това учените използват сателитни снимки, за да видят дали орлите са достигнали безопасна локация. Степните орли са застрашен вид в Русия и Централна Азия. Птиците гнездят в Сибир и Казахстан и след това отлитат за Южна Азия, където прекарват зимата.

Коментари

Задължително поле