Проф. д-р Кирил Топалов: Македонското предложение за паралелни гледни точки за Гоце Делчев е абсурдно

Проф. Кирил Топалов

Предложението на проф. Драги Георгиев за паралелни гледни точки за идентичността на Гоце Делчев звучи абсурдно. Това заяви проф. д-р Кирил Топалов пред БГНЕС.

Той признава, че в първия момент, когато е прочел предложението на своя македонски колега, се е засмял, но след това му е станало тъжно.

„Може ли един обект едновременно гледан от едната страна да бъде бял, а от другата черен? Това е един абсурд. Мисля, че колегата Георгиев не си е домислил добре фразата или пък съзнателно се подиграва с нас. Какво означава „паралелно“ и „равноправно“ съществуване на българска и македонска гледни точки за идентичността на Гоце Делчев? Като как бялото ще бъде равноправно на черното“, попита проф. Топалов.

Той е категоричен, че с това предложение македонските власти искат да протакат решаването на проблемите, докато дойде декември, когато ще стане ясно дали РС Македония ще получи или няма да получи зелена светлина по пътя към Европейския съюз.

„Те искат да поставят българската държава пред свършен факт, да им дадем положителен отговор за започването на преговорите за ЕС, т.е. няма нищо ново в тяхната позиция. Винаги са разглеждали проблемите обтекаемо, с общи нищо незначещи фрази. Това може да е политически, но не и научен подход“, заяви проф. Топалов.

Той още веднъж обърна внимание и на различните твърдения, които Драги Георгиев разпространява за работата на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Тя не заседава от миналия ноември, но това не попречи да се появят няколко взаимно изключващи се твърдения, че е имало заседание в началото на лятото. Тогава е имало само опит (при това неуспешен и не по наша вина) да се уточни протоколът от заседанието през ноември (десет месеца по-рано!!), но това не беше онлайн заседание, както твърдят президентът Пендаровски и Георгиев (който впрочем в едно друго свое изказване сам заяви, че президентът им не е казал истината, сиреч е излъгал), подчерта проф. Топалов.

„Истината е, че те прекъснаха работата на Комисията по чисто политически съображения. Много пъти съм казвал, че те ни обвиняват нас, че работим под някакъв политически натиск или политически съображения. В България през миналата година се направиха на два пъти избори – за евродепутати и за местна власт – но през ум не ни е минавало да спрем работата на Комисията, защото сме били в избори. Тогава кой се ръководи от политически съображения – ние или братовчедите?“, попита иронично проф. Топалов.

Българският учен посочи, че не е уговаряна и нова среща за заседание на Комисията.

„Не сме уговаряли заседание на Комисията в края на септември или началото на октомври, но те предложиха тя да се събере, очевидно им е наредено бързо да се симулира активност и дейност, че декември иде… Ние, разбира се, нямаме нищо против, още малко ще стане година, откакто ги чакаме да заработим отново. Срещата ще бъде при тях, да бъдат така любезни да ни предложат дати, само че не през медиите, а според правилника за работа на комисията. Така че, когато бъде налице яснота дали ще има заседание или не, тогава ще можем да кажем със сигурност“, заяви той.

Коментари

Задължително поле