Прокуратурата в САЩ поиска 18 месеца затвор за руската шпионка Мария Бутина

Празнуваме Лазаровден

Посвещават хореография на Сашо Костов?

Април обещава голове във Вечното дерби

5 коктейла, които помагат в борбата с килограмите

Чернодробни проблеми мъчат всеки трети 60% рядко или никога не са се изследвали

Военнослужещи унищожиха невзривена гранатa, намерена в Благоевград

Къде е „Метростанция „Любов”

МВнР отправи предупреждение към българите в Северна Ирландия

Камарата на строителите призова Елена Йончева да докаже обвиненията си с конкретни факти

Румен Радев: Жалките опити да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират

Раздор в управляващата коалиция в Италия Крайнодясната „Лига” заплашвала да свали правителството заради корупционен скандал

Австрийските власти поискаха компенсации от „Фолксваген“

Два ключа ще пазят офертите в онлайн обществените поръчки Системата стартира от 1 ноември

Министър Вълчев: Едно от най-значимите ни предизвикателства е включването на всяко дете в образованието

Оруелски прийоми Ти шпионин ли си?

Подслушват се хиляди разговори

Ако попитате гласовия асистент на „Амазон“ “Ти шпионин ли си?“, Алекса ще Ви отговори: “Не. Защитата на твоите лични данни е много важна за мен.“ Колко важна е разбрахме тези дни, след като стана известно, че сътрудници на „Амазон“ подслушват всеки ден хиляди разговори на клиенти, без потребителите да подозират за това. Самият концерн го потвърди.

„Става дума за подобряване на обслужването на клиентите“, оправдават се от американската фирма. Този отговор обаче ни казва още нещо – че за „Амазон“ обслужването на клиентите е по-важно от защитата на тяхната лична сфера. Защото се подслушват не само „официални“ запитвания. От доклад на финансовата компания „Блумбърг“ по темата става ясно, че се подслушва безразборно – от фалшиво припяване под душа, през детски викове за помощ, до предполагаеми случаи на сексуално насилие…

Бавно, но сигурно вървим към едно общество, в което личната сфера ще бъде минало. В профилите ни в различните социални мрежи разкриваме свои лични, интимни неща – напълно доброволно. И когато предоставените от самите нас лични данни бъдат интелигентно свързани помежду си в мрежата, в нея изведнъж лъсват неща, които бихме искали да запазим за себе си. Не е лошо да си припомним как от аналитичната компания „Кеймбридж Аналитика“ успяха от постинги във „Фейсбук“ да съставят детайлирани лични профили на потребители.

Китай е пример за това, как ограничаването на личната сфера, едновременно с използването на Big Data (масивен обем от данни), може да доведе до тотално наблюдение. Там е въведена една „социална кредитна система“, която позволява на властимащите по точкова система да оценяват кой е добър и кой лош гражданин. А лошите граждани да бъдат наказвани.

Трудно е да повярваме, че тези Оруелски прийоми могат да стигнат и до Европа. И все пак се налага да бъдем по-предпазливи със собствените си лични данни. Защото, както разбрахме от Алекса, не знаем кой ни подслушва. Знаем само, че тя лъже безподобно, когато с най-нежен женски глас ни уверява, че защитата на нашите лични данни било нещо много важно за нея.

(Със съкращения от „Дойче веле“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Немското говедо му е трудно да повярва, защото е просто говедо… промито кат кенефска тръба…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.