Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Салатата да се мие, козунаците – в опаковка

ДФЗ дава 30 млн. лв. за краткосрочни кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

Край на концесията, ако 3 г. няма добив

Ръст на търсенето на бързи заеми Мораториумът върху плащанията не важи за тях

Джеф Безос остава най-богатият човек в света

Спрете рецепти по вайбър, изписвайте и генерици!

Българка в Ню Йорк: Болните чакат 40 часа за хоспитализация, лекарите нямат нормални маски

Дания, Чехия и Гърция разхлабват мерките (обзор) Копенхаген отваря ясли и детски градини от 15 април

Оруелски прийоми Ти шпионин ли си?

Подслушват се хиляди разговори

Ако попитате гласовия асистент на „Амазон“ “Ти шпионин ли си?“, Алекса ще Ви отговори: “Не. Защитата на твоите лични данни е много важна за мен.“ Колко важна е разбрахме тези дни, след като стана известно, че сътрудници на „Амазон“ подслушват всеки ден хиляди разговори на клиенти, без потребителите да подозират за това. Самият концерн го потвърди.

„Става дума за подобряване на обслужването на клиентите“, оправдават се от американската фирма. Този отговор обаче ни казва още нещо – че за „Амазон“ обслужването на клиентите е по-важно от защитата на тяхната лична сфера. Защото се подслушват не само „официални“ запитвания. От доклад на финансовата компания „Блумбърг“ по темата става ясно, че се подслушва безразборно – от фалшиво припяване под душа, през детски викове за помощ, до предполагаеми случаи на сексуално насилие…

Бавно, но сигурно вървим към едно общество, в което личната сфера ще бъде минало. В профилите ни в различните социални мрежи разкриваме свои лични, интимни неща – напълно доброволно. И когато предоставените от самите нас лични данни бъдат интелигентно свързани помежду си в мрежата, в нея изведнъж лъсват неща, които бихме искали да запазим за себе си. Не е лошо да си припомним как от аналитичната компания „Кеймбридж Аналитика“ успяха от постинги във „Фейсбук“ да съставят детайлирани лични профили на потребители.

Китай е пример за това, как ограничаването на личната сфера, едновременно с използването на Big Data (масивен обем от данни), може да доведе до тотално наблюдение. Там е въведена една „социална кредитна система“, която позволява на властимащите по точкова система да оценяват кой е добър и кой лош гражданин. А лошите граждани да бъдат наказвани.

Трудно е да повярваме, че тези Оруелски прийоми могат да стигнат и до Европа. И все пак се налага да бъдем по-предпазливи със собствените си лични данни. Защото, както разбрахме от Алекса, не знаем кой ни подслушва. Знаем само, че тя лъже безподобно, когато с най-нежен женски глас ни уверява, че защитата на нашите лични данни било нещо много важно за нея.

(Със съкращения от „Дойче веле“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Немското говедо му е трудно да повярва, защото е просто говедо… промито кат кенефска тръба…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.