Освен изтребители и кораби, държавата купува и 200 бронирани машини за армията

Освен самолети и кораби, държавата ще купи и бронирани бойни машини за пехотата. Това стана ясно днес от проектите за модернизация на армията, които военният министър Красимир Каракачанов внесе за разглеждане в Народното събрание, предаде БТВ. Обновлението на трите вида въоръжени сили ще бъде извършено според договореностите в Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Миналата година парламентът одобри купуването на 8 многоцелеви изтребителя. Разходът за тях ще бъде близо 1,5 млрд. лв., като шведската оферта беше класирана на първо място от служебния кабинет. Ще строим и 2 многофункционални модулни патрулни кораба, като така общият разход възлиза на около 2,3 млрд. лв.

Разходите за близо 200 бронирани машини за пехотата ще се разсрочват до 2029 г. потвърдили от Министерството на отбраната.

В най-напреднала фаза е проектът за изтребителите. В авиобазата обаче са категорични, че отлагане или пренаписване на проекта ще го върне в изходно положение, което означава поне още 3 години да няма нова техника във ВВС. Дори и да се сключи договор за нов изтребител, периодът, в който ще трябва да бъде въведен в експлоатация, да се обучат екипажи и да се започне дежурство с него, е минимум една година.

Коментари

Задължително поле