Освободени от работа шофьори се жалват в Инспекцията по труда за неизплатени възнаграждения

304 нарушения на законодателство са установили проверяващите през април

Общо 22 396 лева е размерът на неизплатените трудови възнаграждения през април, установен от Инспекцията по труда във Велико Търново. Това обяви директорът на регионалното ведомство инж. Невена Стефанова.

Тя уточни, че на работодателите, които не са изплатили дължимото, са дадени задължителни за изпълнение предписания. След изтичане на сроковете по тях, ще бъде направен последващ контрол, предвиждащ и санкции за неизрядните работодатели.

304 нарушения на трудовото законодателство констатираха през април контролните органи на Инспекцията по труда във Велико Търново. През изминалия месец те направиха 113 проверки в 113 предприятия.

594 принудителни административни мерки е предприела Инспекцията в резултат на контролната си дейност спрямо работодатели. 19 процента от дадените задължителни за изпълнение предписания са за изплащане на трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудовото правоотношение. „От началото на годината се увеличиха драстично подобни сигнали от шофьори. Повечето са били наети по трудово правоотношение за кратки периоди. След прекратяването му, не са си получили възнагражденията”, коментира инж. Стефанова.

Коментари

Задължително поле