Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

НКЖИ: Неразрешена маневра е причина за дерайлиралата цистерна с газ на гара Бяла

Борисов и Меркел разговарят в резиденция Бояна (СНИМКИ)

Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно детенце почина, роми окупираха разложката болница

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Основателят на Европейската журналистическа обсерватория гостува във ВТУ

Снимка: ВТУ

Как фалшивите новини, фейсбук и социалните ботове влияят върху журналистиката? Кой контролира другия – пиарът журналистиката или обратното? По двете актуални теми изтъкнатият медиен изследовател проф. д-р Щефан Рус-Мол говори пред студенти и преподаватели по журналистика, пиар и германистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Проф. Рус-Мол е основател на Европейската журналистичеса обсерватория, която си поставя задача да прокарва мост между теорията и практиката и между отделните журналистически култури, и преподава журналистика и медиен мениджмънт в университета на Лугано в Швейцария. Той беше във ВТУ по покана на декана на Филологическия факултет проф. Ценка Иванова. Поводът беше излизането на второто актуализирано и преработено българско издание на книгата му „Журналистиката – учебник и наръчник“. Нейн преводач и съавтор за българската й част е доц. д-р Иво Инджов, преподавател в катедра „Журналистика и връзки с обществеността“, която беше организатор на проявата.

Проф. Рус-Мол, който изследва фалшивите новини, подчерта, че те не са съвременен феномен, но обърна внимание на епидемичното им разрастване напоследък. Причините трябва да бъдат търсени в социалните мрежи, троловете, гражданската журналистика и т.нар. социални ботове – компютърни програми, които пишат текстове, дават лайкове и споделят съдържание, без да могат да бъдат локализирани. Според специалисти такива „ботове“ са използвани масирано при кампанията за Брекзит и в последните американски президентски избори. За противодействието на фалшивите новини все още няма ефективна рецепта, обясни лекторът в отговор на повишения интерес по темата сред присъстващите. В същото време насочи вниманието към нарастващия брой платформи за проверка на достоверността на публикуваната информация.

Проф. Рус-Мол акцентира и върху все по-голямата заисимост на журналистиката от връзките с обществеността и загубата на доверието в традиционните медии като самостоятелен процес. В Германия той започва от 70-те години на 20 век и протича с ускорени темпове в наши дни.
Преди лекцията доц. Инджов представи накратко книгата „Журналистиката – учебник и наръчник“, която има почти 500 страници. Тя е на писана по тертипа на американските учебници по журналистика, като съчетава по подходящ начин теорията и практиката, съдържа много съвети към бъдещите журналисти и е богато илюстрирана. От нея студентите по журналистика, пиар и други дисциплини в сферата на масовите комуникации могат да научат най-важното за функциите на журналистиката, значението на самостоятелното журналистическо проучване, начините за представяне на информацията, спецификите на журналистическия език, особеностите на редакционния мениджмънт и маркетинг и др.

Съавторът е обогатил книгата с подходящи български примери и отделна глава за медийното право и медийната саморегулация, които са две все още слабо познати територии на журналистиката в България. Оживената дискусия в зала 321 на Ректората стана възможна не на последно място благодарение на добрия превод от страна на Симеон Ганев – студент в 4. курс специалност „Приложна лингвистика с немски език“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. поредния соросоид на държавна цица… всеки имащ нещо общо с германия е като чума за България.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.