Остават опашките пред лифта в Банско

Кметът на зимния курорт Георги Икономов пред „Труд“: Законодателството трябва да се прецизира

Остават огромните опашки пред единствения кабинков лифт над Банско, след като петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно промените в действащия План за управление на Национален парк „Пирин“. Корекциите бяха приети от Министерския съвет на 28 декември 2017 година и даваха възможност за изграждане на втора кабина. Промените бяха и първата стъпка към развитието на зимния туризъм в страната ни.

В мотивите си магистратите посочват, че е нарушен член 21 от Закона за защитените територии, както и европейски директиви. Досега при аналогични казуси десетки съдебни състави са били категорични, че този текст на ЗЗТ не се погазва. Но този състав решава друго, което на практика блокира развитието на Банско като топ дестинация за ски спорт, в каквато се превърна в последните години.

Решението на кабинета бе обжалвано от организации от коалицията „За да остане природа в България“, която е едно с политическа партия „Зелените“ - „еколозите“ винаги опитват, в повечето случаи успешно, да спрат всяка инвестиция в зимен туризъм. Те са особено агресивни срещу Банско, добил статут на Зимна столица на Балканите.

След постановеното от ВАС „природозащитниците“ вече могат да обжалват още повече инвестициите в сектора, стъпвайки на решението на магистратите срещу корекциите в Плана на НП „Пирин“. Това означава край на опитите за възраждане на зимните курорти у нас. Защото корекциите в Плана щяха да доведат до развитие на ски спортовете в туристическите зони. Можеше да бъде изграден вторият кабинков лифт над Банско, който да реши проблема с километричните опашки пред станцията на сегашното въжено съоръжение. Затова „Труд“ потърси за коментар кмета на общината Георги Икономов.

„Не мога да коментирам самото решение на съда – той се е произнесъл. Но очевидно имаме проблем с нормативната уредба. Не може по този член на Закона за защитените територии съдът десетки пъти да е присъждал обратното. Ако депутатите не решат какво точно да се прави със законодателството, слагаме чертата на зимния туризъм в България. Или се казва, че се забраняват напълно всякакви дейности, или се прецизират законовите текстове. Сегашното решение означава, че много от ски зоните повече не могат да се развиват – не говоря само за тази в Банско“, каза Икономов.

„Труд“ разговаря и с инициатора на промените в Плана – бившият вицепремиер и настоятщ депутат от НФСБ Валери Симеонов.

„Намирам решението на Върховния административен съд за пагубно за българския туризъм и за икономиката. Решението е позорно и според мен не е независимо. От друга стана мога да предупредя „зелените“ да не бързат да се радват – те имат сериозен противник в мое лице и в лицето на всички, които милеят за България, заяви пред „Труд“ Валери Симеонов.

Относно изказването му от преди няколко месеца, че ако съдът постанови срещу решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 година, ще си върже релса и ще се хвърли от кея в Бургас, Симеонов каза: „Такива въпроси могат да задават само хора с умствена недостатъчност, защото не са разбрали шегата. По-важно е какво ще става от тук нататък – Банско има и нов План за управление, който още е в съда. А и защо наесен да отново да не внесем промяна?“

Позицията на МОСВ: Чакахме окончателното решение

„Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с решението на петчленен състав на Върховния административен съд №656, с което се отменят окончателно промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерски съвет с решение 821/29.12.2017 г.“, съобщават от МОСВ.

Оттам добавят, че министърът винаги е заявявал, че ще изчака окончателното решение на магистратите, преди да предприеме каквито и да било действия по изпълнение на промените в Плана.

„В тази връзка от приемане на промените досега не са процедирани никакви последващи устройствени планове или инвестиционни предложения, произтичащи от решението на МС“, категорични са от ведомството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България