Островни държави са вложили 4 млрд. евро

38% от чуждите капитали идват от държави с либерален данъчен режим

Холандия е № 1 с 18% от привлечените средства

Фирми от островни държави са инвестирали в България над 4 млрд. евро. за периода откакто БНБ води статистика за привлечените чуждестранни капитали до края на март 2018 г. Това са над 10% от общия обем на чуждестранните вложения в страната. Причината огромна част от капиталите да преминават през островни държави, е че те имат статут на офшорни зони, а в някои от тях трудно може да се проследят реалните собственици на фирмите и техните сметки. Голяма част от влизащите в станата инвестиции са именно от офшорни зони или държави, които официално нямат такъв статут, но са с твърде либерален данъчен режим или имат по-строги правила за банковата тайна.

39,948 млрд. евро е общата сума на чуждите инвестиции в страната откакто БНБ поддържа тази статистика. От тях над 4,8 млрд. евро, или 12% от общия обем идват от официални офшорни зони и територии. Сред тях най-голям инвеститор е Кипър с 2 млрд. евро. На следващите места се нареждат британските Вирджински острови, откъдето са привлечени 827,5 млн. евро, Сейшелските острови (353,7 млн. евро), Белиз (246,8 млн. евро), Сейнт Винсент и Гренадини (65 млн. евро), Маршалови острови (57,6 млн. евро) и Кайманови острови (38,3 млн. евро). Инвестиции в България са направени и от редица други екзотични дестинации като Остров Ман (21,5 млн. евро), Барбадос (20,8 млн. евро), Сейнт Китс и Невис (20,3 млн. евро), Острови Търкс и Кайкос (15,7 млн. евро) и Бахамски острови (5,5 млн. евро).

Огромна част от инвестициите идват от страни с либерален данъчен режим, или които допреди няколко години са се считали за данъчен рай. Според анализ на “Оксфам” няколко държави от ЕС също отговарят на критериите на Европейската комисия за офшорни зони. Сред тях са Холандия, Люксембург и Ирландия. Доскоро в Швейцария имаше изключително строги правила за защита на банковата тайна. Като се вземат предвид и европейските страни с либерален данъчен режим, се оказва че над 15,3 млрд. евро, или точно 38,5% от общия обем на чуждите инвестиции идват от държави и територии, които са избрани заради техните офшорни условия за правене на бизнес и заради предлаганата защита на банковата тайна. Най-много инвестиции идват от Холандия – 7,23 млрд. евро, или 18% чуждестранните вложения. Привлечените капитали от Швейцария са 1,277 млрд. евро. Но на второ място е Австрия с 3,879 млрд. евро инвестиции, или близо 10% от чуждестранните вложения.

 

Класация

Най-много са инвестициите в заводи и банки

Имотите са на трето място с 6,5 млрд. евро

Най-много чуждестранни инвестиции в България са направени в заводи и банки. Чуждите инвестиции в преработващата промишленост са 7,185 млрд. евро за периода откакто БНБ води статистика за привлечените чуждестранни капитали до края на март 2018 г. Това са 17,98% от общия обем на чуждите вложения. На второ място със 17,12% от привлечените средства са финансовите и застрахователни дейности, където вложенията са 6,842 млрд. евро. На трето място с 6,553 млрд. евро, или 16,3% от общия обем на инвестициите, са недвижимите имоти.

Сериозни суми са привлечени от чужбина и в сектора на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети - 5,9 млрд. евро, или 14,8% от всички вложения. Интерес от чуждестранни компании има и към сектора “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, където са вложени над 3,1 млрд. евро. На следващо място по привлекателност за чуждестранните компании е строителството, където са вложени 2,2 млрд. евро. В сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” са привлечени 943 млн. евро.

Коментари

Задължително поле