Островът на киселото мляко и нестинарите

Остров Шри Ланка е тропически рай в Индийския океан.Снимки Авторът

В Шри Ланка нямате нужда от ютия

В тропическия рай луксът и мизерията са роднини

Не рискувайте с кола под наем

От малки сме свикнали да се гордеем, че сме родината на киселото мляко и нестинарите. Затова си представете учудването дори на закоравелите български пътешественици, когато открият, че на 7000 километра от дома, съществуват същите традиции в обработка на кравето мляко и ходенето върху жар. Да отидеш на закуска в тропически рай с палми и ситен бял пясъка и да намериш сред предложенията местно биволско кисело мляко, наречено кърд, с добре забравения у нас вкус от миналото, наистина е безценно. Факт е обаче, че безценната лактобацилус булгарикус, очевидно вирее и на остров Шри Ланка в Индийския океан. Това обаче не е единствената приятна изненада, която ви очаква в световната столица на чая Цейлон, както в миналото е наричан Островът.

Всъщност дори и да сте обиколили вече Азия, едва ли сте напълно подготвен за Шри Ланка. Така че ви съветваме да си организирате воаяж до този приказен тропически остров, ако не като самостоятелна цел, поне като спирка към близките Малдиви, които се превърнаха в популярна и предпочитана дестинация за демонстриране на стил и споделяна не снимки у нас през последните години.

Ако търсите лукс, ще го намерите и в Шри Ланка, но на острова то върви ръка за ръка с мизерията и мръсотията. И тъкмо в това е чарът на Цейлон. Ако не сте пътешественик по душа, ви съветваме да не излизате от 4 и 5-звездните нови хотели на брега на океана, които предлагат всички удобства и глезотии на цивилизацията. Просто събирайте тен на безкрайните плажове край океана, яжте вкусна храна и си почивайте. Но ако червейчето на любопитството и желанието да опознаете нови култури ви гложди отвътре, давайте смело напред.

Първото впечатление е веднага след слизане от самолета, когато ви посрещат температури над или около 36-37 градуса. Отначало не изглежда нетърпимо, но съчетанието с 90 процентната влажност на въздуха ще ви накара да се чувствате като в сауна. Бързо се свиква, уверявам ви, въпреки че на моменти дишането може да не е съвсем лесна задача. А и навсякъде работят климатици. В същото време влагата си има и предимства. През целия престой няма да ви се наложи да изгладите нито една дреха, а ще изглеждане като току що излязъл от моден бутик. Просто влагата ще убие всичките гънки по дрехите ви.

Но да се върнем на неочакваните причини да се чувствате в Шри Ланка у дома си. Освен, че можете да хапвате вкусно кисело мляко без консерванти до насита, можете да се насладите и на местната традиция – ходене по жарава. За туристите има спектакли, също както се демонстрира нестинарството по родното море. Ясно е, че атракцията е предназначена за туристи, обичаят така или иначе обаче съществува. И макар да не влизат в огъня с икони, представлението напомня на нестинарските танци. Разликата е в горящите факли, които палят и издухват ходещите върху жаравата. Да не забравяме, че всъщност островът се намира само на неколкодесетки километра по океан от Индия.

Нравът на местните на моменти също е сходен с българския, въпреки поразително широките усмивки, типични за Азия и вече несъвсем за родината ни. Също като в Слънчев бряг ви съветваме всеки път да броите внимателно рестото си. Дали защото се опитват да ви измамят с усмивка или защото наистина не могат да смятат, местните често объркват банкнотите. В Шри Ланка обаче е наистина евтино, така че това едва ли е болка за умиране.

Това, че се намирате на остров естествено ви кара да си представите, че можете да се гмурнете по всяко време в океана и да се върнете за почивка докато чакате кокос да падне до вас от някоя палма и да ви осигури глътка свежест. Всъщност освен на малко защитени заливи плуването в океана не само не е препоръчително, но е и много опасно. Силата на приливите и отливите е чудовищна, дори когато водите на пръв поглед изглеждат почти гладки и спокойни. За сметка на това, всеки хотел разполага с басейн, подходящ за малки и големи със солена океанска вода и просторите на малко езерце, така че туристите да събират спокойно и безопасно тен.

Екскурзии можете да си купите и на място и предварително. Много неща си струват да бъдат видени на острова, но всичко зависи от бюджета и предвиденото време. На първо място имайте предвид, че движението е убийствено, а пътищата - лоши. Средната скорост на движение е 30-40 км в час в по-голямата част от страната, въпреки че правителството инвестира в инфраструктура и строи по-широки шосета. Все пак да не забравяме, е раят в който се намирате е бил раздиран от гражданска война само преди няколко години. Движението е наследено от британците, а родните шофьори биха изглеждали като възпитани и спазващи правилата на фона на местните. Не е необичайна гледка на пътя да се разминават едновременно автобус, микробус, лека кола и няколко тук-тука успоредно на тясното шосе. Засичането е правило, а местните се защитават не спазвайки правилата и внимавайки, а завързвайки цветни парцали в близост до волана. Те заместват иконите и кръстчетата, които да пазят водача и неговите пътници. Пресичането е друго приключение, с което не съм убедена, че се свиква.

Най-достъпното средство е триколката тук-тук, като именно това са и местните таксита. Както и да ви изглежда отстрани, качвайте се смело, оцелява се и дори е забавно. Но в Шри Ланка горещо препоръчвам да забравите за колите под наем и да се доверите на местните шофьори. Дори хора, които са емигрирали и сега се връщат на острова единствено да харчат спечелените във Великобритания или на друго място по света пари, не смеят да застанат зад волана. И ползват местни шофьори. Толкова голям е хаосът. Но въпреки него за 10 дни на острова видях една-единствена катастрофа, при това лека. Оказа се, че и наказанията за водачите, които предизвикат инцидент, са изключително строги. Не това обаче възпира ефектът на блъскащите колички, а вниманието на шофьорите и знанието, че на пътя тук важат правилата на джунглата, в които предимство на шосето не се дава, а се извоюва.

В националния парк Яла дебнат леопарди

Най-доброто място да видите сини китове

Молете се за спокоен океан

Шри Ланка е най-доброто място за наблюдение на сини китове в света. Особено край Мириса. При това през цялата година. И ако успеете да преживеете вълнението на Индийския океан в корабче-черупка, напълно си заслужава гледката на делфини и на най-голямото животно на земята - синият кит и водните фонтани, които прави под доволните викове на туристите. Молете се обаче да няма силно вълнение, защото тогава приключението се превръща в незабравимо преживяване от друг тип. Снимките се правят трудно, заради голямото разстояние, което изминава под вода и неочакваните му появявания. И няма как иначе да е, предвид факта, че сините китове са с дължина от по 25-30 метра (колкото е висок 8-етажен блок), а теглото му достига до 20 тона. Така че, не разчитайте на светкавичните си реакции да снимки, но пък емоцията е феноменална. В Шри Ланка можете при късмет да видите и диви леопарди. В националния парк Яла има само 16 животни, които умело са се покрили в дърветата наоколо и подремват. Ако си подарите сафари в него обаче ви е е гарантирана гледката на най-разнообразни птици, водни биволи, слонове, крокодили и други. Дори в хотелите можете да се запознаете с различни видове маймунки, които могат да станат агресивни, ако не им подадете храната или кокоса, който сте си взели за разхлада.

Страната се гордее с будистки светилища от 1 в. пр. Хр.

Храмът на златния зъб е в списъка на Юнеско

Лъвската скала крие извънземни тайниШри Ланка има няколко забележителности, които са задължителна спирка за туристите. Първо място заема Храмът на свещения зъб в Канди. В него се съхранява златният зъб на самия Буда и местните твърдят, че това е най-голямата скъпоценност на страната. Според легендата реликвата е в Шри Ланка от 4-ти век. Принцеса Орисон, която пренесла зъба в косата си до острова, за да не попадне в неподходящите ръце. Храмът е в списъка на Световното културно наследство на Юнеско. Другата забележителност в този лист е Лъвската скала - Сигирия. Там са запазени изрисувани фрески, наречени божествените девойки. Според търсачите на НЛО, летящите им пози крият повече тайни, отколкото може да се обхване с просто око. В списъка на Юнеско са и скалните пещери-храмове в Дамбула. Най-старото от будистките светилища е от 1 в. пр. Хр. Стените и таваните на петте пещери са изрисувани с будистки стенописи, а в комплекса се намират повече от 130 статуи на Буда. Сред друг

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм