Осъдиха Доналд Тръмп да плати 2 млн. долара за злоупотреби на негова фондация

Съд в Ню Йорк нареди на американския президент Доналд Тръмп да изплати 2 млн. долара на организации с нестопанска цел по дело за злоупотреба с едноименната благотворителна фондация на държавния глава, съобщава CNN. Според правосъдието той е използвал фондацията си за политическите и бизнес интереси по време на предизборната си кампания през 2016 г.

Тръмп е нарушил общественото доверие, като е оставил предизборния си щаб да управлява фонд за набиране на средства, събрал 2,8 млн. долара по време на първичните избори през 2016 година.

Плащането на обезщетението трябва да бъде направено към група организации с нестопанска цел, тъй като фондацията „Доналд Дж. Тръмп“ вече е закрита.

Решението на съда е окончателното. Делото беше заведено през 2018 г. от прокуратурата на Ню Йорк срещу Тръмп и три от децата му – Доналд-младши, Иванка и Ерик, за използване на благотворителни активи за изплащане на юридически задължения, промотиране на хотелите „Тръмп“ и лични покупки.

Миналата година, когато започна делото американският президент остро нападна Демократическата партия, обвинявайки ги, че стоят зад обвиненията срещу него. Тогава той беше категоричен, че няма да сключи сделка със съда, а ще продължи с процеса, докато докаже правотата си.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс посочи в изявление, че президентът е признал „личната злоупотреба със средства“ и се е съгласил да съобщи, ако реши да създаде нова благотворителна организация.

Коментари

Задължително поле