Осъдиха мъж, търсил неплатени заплати със заплахи

Работодатели от Търговище, завлекли работничка с 4000 лв. заплати, дадоха на съд мъж, пробвал да измъкне със заплахи сумата от тях. Опитът да се заобиколи законът и да се действа с рекетьорски способи приключи с ефективна присъда от 6 месеца затвор за посредника. Освен това той трябва да плати и по 3000 лв. на двамата работодатели за причинените им неимуществени вреди. Отделно им дължи по 200 лв. разноски по делото. На съда пък трябва да плати 240 лв. държавна такса.

Работничката, която опитал да защити, вероятно няма да си получи заплатите, тъй като фирмата междувременно била продадена на друго лице. Вероятно затова се е стигнало и до незаконното посредничество на мъжа.

Историята се разиграла миналото лято. Тогава работничката, от вече затворената фирма, била спечелила трудов спор с бившите си шефове. Тръгнала при частен съдебен изпълнител да завежда дело. Срещнала се с приятелка и мъжа й, който предложил да отиде при работодателите й и да иска парите. При последвалия разговор, който станал пред свидетели, той заплашил жената работодател, че ще я залее с киселина, а мъжът, че ще му счупят и двата крака.

Потърпевшите подали жалба, а свидетелите потвърдили заканите. Заплашваните поискали обезщетение от по 10 000 лв., но Районният съд в Търговище уважил частично иска им. Посредникът в решаването на трудовия спор, но с незаконни методи и опит за принуда, ще лежи в затвора, тъй като бил съден и преди. Наказанието е при първоначален строг режим. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

Коментари

Задължително поле