Осъдиха фермер, укрил 6 овце

Земеделецът получил 10 000 евро и ги връща

Земеделец от Шумен, който декларирал, че не притежава животни, за да получи безвъзмездна помощ 10 000 евро по европрограма, беше осъден условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок. Наказанието на Окръжния съд в Шумен е за 47-годишният Дончо Д., обвинен в неправомерно получени средства от прокуратурата. Той има право да обжалва присъдата пред Апелативен съд-Варна.

Междувременно вече е върнал голяма част от средствата. Земеделската сага е от 26 юли 2016 г., когато шуменецът подал заявление за подпомагане по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства” от мярката „Развитие на стопанства и предприятия” и не вписал, че притежава 6 овце в дома си. Мъжът имал земя и при посочване на животните икономическият размер на стопанството му щял да надхвърли 7 999 евро, което било горната граница за подпомагане на стопанствата от европейската програма. Така, чрез "спестяване" на данни, успял да получи левовата равностойност на 10 000 евро - от тях над 16 000 лева от

Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и близо 3000 лева от националния ни бюджет. По-късно от ДФ„Земеделие“ разбрали истината и сигнализирали Окръжната прокуратура в Шумен. Осъденият дължи и 352 лв. деловодни разноски.

Коментари

Задължително поле