Осъдиха четирима души за кражба на 19 луксозни коли

Военният съд в Пловдив произнесе осъдителна присъда срещу четирима участници в организирана престъпна група, специализирала се в кражби на луксозни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Наказание от 6 години и 8 месеца лишаване от свобода, при „строг режим“ получи организаторът на групата Искрен Маринов от Варна.

Маринов се призна за виновен за кражбите на 19 луксозни коли на територията на областите Варна и Бургас. Освен него осъдени бяха и съгражданите му и съучастници – бившият военнослужещ старшина Цветелин Танчев, Борислав Вълчев и Ивайло Стоименов. На тях тримата съдът наложи условни присъди в размер на 2 години и 10 месеца за Вълчев и Танчев и 3 години за Стоименов, след като на свой ред те също се признаха за виновни.

Делото срещу четиримата подсъдими протече по съкратената процедура, като всички подсъдими са признали изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Според експертизата щетите за собствениците на отнетите 19 броя луксозни автомобили възлизат на 302 084 лева.

Искрен Маринов ръководел и контролирал дейността на другите участници в организираната престъпна група, разпределял задълженията им и създавал организация всеки от членовете да осъществява определена дейност, в резултат на която ръководителят и членовете получавали материални облаги и неправомерни доходи от продажбата на автомобили и части от автомобили, предмет на престъплението „кражба“, като групата е била създадена с користна цел. Маринов лично осъществявал кражбите на автомобилите, както и връзка с ключари със съответните познания или търговци в тази област, за набавяне на технически средства - пластини с нарези за отключване на автомобилни патрони, декодери, интерфейси, скенери, чипове, заготовки, тирбушони и технически средства, служещи за нерегламентираното отваряне на МПС и намирал помещения за укриване на отнетите автомобили, като предоставял парични средства за заплащане на наема за тях.

Организаторът на ОПГ контролирал изпълнението на дейностите по придвижването на отнетите автомобили и разкомплектоването им, като давал указания на другите участници кои автомобили да бъдат частично или изцяло разглобени, организирал дейността им, заплащал на всеки един от тях за дейността и труда, който са положили. Давал указания относно подправянето на идентификационните номера на отнетите МПС. Контролирал и събирал парите от продажбите.

Старшина I-ва ст. от запаса Цветелин Танчев, по указания на ръководителя на групата, имал задължението и отговорността по демонтирането на части и агрегати, за да бъдат подправени идентификационните номера на автомобилите, с цел тяхната продажба. Тази дейност осъществявал в гараж във вилна зона „Горна трака”, край град Варна. По указания на ръководителя на групата заплащал наемната цена на наемодателите на наетите от Маринов помещения, където били разкомплектовани отнетите моторни превозни средства.

Ивайло Стоименов имал задължението и отговорността по създаване на условия за укриването на отнетите от Маринов автомобили и по негови указания ги придвижвал до гараж, за да бъдат разкомплектовани или подправени идентификационните им номера. По указания на организатора на ОПГ заплащал наемната цена на наемодателите на наетите от Маринов помещения, където били складирани откраднатите автомобили и части от такива, пренасял с транспорт автомобилни части от отнетите моторни превозни средства до склад, находящ се в местност „Св. Никола 1” край гр. Варна.

Борислав Вълчев имал задължението и отговорността по създаване на условия за укриването на части от отнетите автомобили, за което предоставял собственият си автомобил. В него натоварвал демонтираните части от откраднатите автомобили и ги премествал от един гараж в друг, където били складирани автомобилни части от отнетите превозни средства с цел последващата им продажба. По указания на ръководителя на групата придвижвал откраднатите от Маринов автомобили до гараж в местност „Голяма могила” във вилна зона „Горна трака”, край гр. Варна.

Организираната престъпна група преустанови дейността си на 19.05.2015 г., когато лицата са задържани при отлично проведена специализирана операция на Регионална служба „Военна полиция“ - град Варна под ръководството и надзора на Военно-окръжна прокуратура - Сливен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право