Отбелязваме Деня на християнското семейство

Българската православна църква чества празника Въведение Богородично. 21-ви ноември се отбелязва и като Ден на християнското семейство. Това е един от 12-те велики християнски празника, еднакво отбелязвани и от православието, и от католицизма.

Посланието на празника е децата от малки да се запознаят с православната вяра и да бъдат научени да посещават църковните богослужения. Според църковния ни календар празникът попада в периода на коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

На този празник християните възпоменават въвеждането на тригодишната Мария - бъдещата Божия майка, в Ерусалимския храм. Праведните ѝ родители Йоаким и Анна изпълнили обета си да посветят дъщеря си в служба на Бога. Поставена на първото стъпало малката Мария сама изкачила 15-те стъпала до входа на храма. От този ден малкото момиче вече имало друг дом, в който да чете и пише, да подготвя душата си за великата мисия, която й била отредена.

Според народните поверия на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото сухо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

Коментари

Задължително поле