Отбелязваме Успение на Свети Йоан Рилски

Големи църковни празненства ще се състоят на 18 август в Рилския манастир, съобщават от Българската православна църква.

Поводът е, че тази година се навършват 1070 г. от кончината на основателя на Рилската св. обител и небесен покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец, който се е преставил в Господа през 946 г.

Лично негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави светата Литургия в съборния манастирски храм "Рождество Богородично" в празничния ден. В нея ще вземат участие и много архиереи и свещенослужители от Българската православна църква и от сестрите Поместни православни църкви, които изпращат свои представители за честванията.

Литургията ще започне в 9,30 ч.

Вчера, в навечерието на празника, в съборния храм на Рилския манастир, от 20:00 ч. бе отслужено всенощно бдение, в присъствието на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, членове на Св. Синод на БПЦ, както и на представители на някои от Поместните Православни Църкви, поканени по решение на Св. Синод специално за предстоящото тържество.

Свети преподобни Иван Рилски е български духовник, най-великият български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патронът на българските будители, още приживе наричан земен ангел и небесен жител.

Коментари

Задължително поле