Отказваме се от проекта за батерии

Министерство на енергетиката ще се опита да замени проекта за инсталиране на батерии за съхранение на ток с обща мощност 6000 мегаватчаса.

Условието е включено в Плана за възстановяване без анализ, невъзможно е да се осъществи

Заменят го с други инсталации за съхранение на енергия

Правят проучвания за второ газохранилище

Министерство на енергетиката вече търси варианти как страната ни да се откаже от проекта за изграждане на батерии за съхранение на енергия нас с общ капацитет 6000 мегаватчаса, тъй като той е на практика неосъществим. Това обясни през депутатите от енергийна комисия в парламента служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той уточни, че преди да бъде включен проектът в обхвата на Плана за възстановяване и устойчивост не е направен анализ и няма техническа и икономическа обосновка за него. Подобен обем от 6000 MWh в батерии не е инсталиран в света. Не е ясно как и къде биха били доставени тези батерии, а при разговори с представителите на пристанищните власти става ясно, че портовете ни също нямат капацитет тези около 6000 контейнера да бъдат обработени в тях, обясни Христов. Не е решен и въпросът с рециклирането на тези батерии впоследствие, тъй като те имат живот от средно 6-10 години.

Вече са водени разговори с представители на Европейската комисия, така че Планът да бъде променен и чрез механизмът RePower Europe проектът за батерии за съхранение да бъде заменен с други алтернативи за съхранение на енергия като например изграждане на помпени станции, какъвто всъщност е моделът за съхранение на енергия при 95 на сто от капацитета, обясни Христов.

В отговор на депутатски въпроси министърът обяви, че през следващите няколко месеца ще стане ясно дали има възможност да се изгради второ газохранилище, като вече правят проучвания на кухини, които биха били подходящи в района на Опан, а Гърция вече е изявила интерес към съвместното ползване на подобно съоръжение. До дни се очаква да изтекат обжалванията относно разширяването на газохранилището в Чирен и след това предстои договорите да бъдат подписани.
До дни ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и предложенията за промени в Закона на енергетиката, в който са предвидени различни механизми за защита на потребителите, обясни още Христов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика