Откраднаха девет картини на Владимир Димитров-Майстора от апартамент в София

Шестнадесет картини, от които девет на Владимир Димитров-Майстора, са откраднати от частен дом в София.

Другите са на известни български художници, като Димитър Киров, например, съобщи пред БНР Павел Антонов – син на племенничка на Владимир Димитров-Майстора. Той е собственик на къщата, от която е извършена кражбата.

Липсва и цигулка – семейна собственост, както и предмети с нумизматична стойност, посочи Антонов, без да дава подробности.

Крадците вероятно са влезли през прозорец на къщата, като собственикът предполага, че това е станало на 30 декември. Той обаче заявил кражбата в полицията вчера, когато се прибрал от Унгария.

Къщата е с отворени прозорци, което изглежда странно с оглед на съхраняваните вътре неща, тъй като близък строеж взима ток от нея.

Извършителите на кражбата оставили 4 изключително ценни картини на Владимир Димитров-Майстора, съобщи Павел Антонов. Не е ясно дали са ги забравили, не са ги видели или не са осъзнавали тяхната стойност.

Не е ясна стойността на откраднатите картини, част от които са участвали в различни изложби. Павел Антонов каза, че е разговарял с колекционери, които му казали, че стойността на откраднатите картини е огромна. Той не успя да назове точна сума, тъй като не са били оценявани. Картините не са били застраховани.

Огледът на местопрестъплението е започнал вчера в късния следобед, като е продължил цяла нощ. Столичната полиция издирва извършителите, които засега са неизвестни.

Павел Антонов планирал след Нова година да премести част от картините, да направи охрана с аларма на къщата или да ги застрахова, но крадците го изпреварили.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България