На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Откритият храм на Перперикон вероятно е бил епископска църква

Катедрала – Перперикон

Една от най-големите раннохристиянски църкви в България беше открита на Перперикон от екипа на археолога проф. Николай Овчаров, предаде БНТ. Храмът е построен през втората половина на 5 век. Днес пред журналисти беше отворена и гробница, в която се предполага че е погребан епископ.

Раннохристиянската гробницата е издялана в скалите и покрита с каменни плочи. Операцията по нейното разкриване започна с тяхното отстраняване. След това пръста в гроба се изнасяше пласт по пласт след проверка с маталотърсач. В същото време съвсем наблизо работниците направиха ново откритие.

Това буквално сега излиза, което показва, че ранната църква от пети – шести век е била стенописана. Този грунд, тази подложка не е характерна за късното средновековие, тя е характерна за периода 5 -6 век, за късната античност“, каза проф. Овчаров.

Църквата е била внушителна, с високи до 3 метра колони и богати стенописи. Край нея беше намерен и надгробен камък с надписи на гръцки. След близо час работа археолозите достигнаха до дъното на епископската гробница. Както и се очакваше, в нея не бяха намерени никакви метални предмети. Не бяха открити обаче и кости. Вероятно те са изтлели през изминалите 15 века, но има и друга хипотеза.

Но не изключвам по никакъв начин тези кости, костите на епископа да са били пренесени в костница или във вътрешността на църквата. Особено ако се касае за свят човек, който е бил много почитан през своето време, спомена още проф. Николай Овчаров.

За разлика от епископската църква другите гробове са богати на находки. Археолозите откриха много бронзови и сребърни гривни, наушници и части от бижута. Почистването и реставрацията им предстои.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.