Откритият храм на Перперикон вероятно е бил епископска църква

Катедрала - Перперикон

Една от най-големите раннохристиянски църкви в България беше открита на Перперикон от екипа на археолога проф. Николай Овчаров, предаде БНТ. Храмът е построен през втората половина на 5 век. Днес пред журналисти беше отворена и гробница, в която се предполага че е погребан епископ.

Раннохристиянската гробницата е издялана в скалите и покрита с каменни плочи. Операцията по нейното разкриване започна с тяхното отстраняване. След това пръста в гроба се изнасяше пласт по пласт след проверка с маталотърсач. В същото време съвсем наблизо работниците направиха ново откритие.

"Това буквално сега излиза, което показва, че ранната църква от пети - шести век е била стенописана. Този грунд, тази подложка не е характерна за късното средновековие, тя е характерна за периода 5 -6 век, за късната античност", каза проф. Овчаров.

Църквата е била внушителна, с високи до 3 метра колони и богати стенописи. Край нея беше намерен и надгробен камък с надписи на гръцки. След близо час работа археолозите достигнаха до дъното на епископската гробница. Както и се очакваше, в нея не бяха намерени никакви метални предмети. Не бяха открити обаче и кости. Вероятно те са изтлели през изминалите 15 века, но има и друга хипотеза.

Но не изключвам по никакъв начин тези кости, костите на епископа да са били пренесени в костница или във вътрешността на църквата. Особено ако се касае за свят човек, който е бил много почитан през своето време, спомена още проф. Николай Овчаров.

За разлика от епископската църква другите гробове са богати на находки. Археолозите откриха много бронзови и сребърни гривни, наушници и части от бижута. Почистването и реставрацията им предстои.

Коментари

Задължително поле