Откриха барелеф на д-р Данаил Шишков

На сн. Кметът Иван Портних и авторът на барелефа склупторът Пламен Аврамов.

Община Варна ще реновира площада, създаден от него и известен от поколения насам като Шишковата градинка

Паметна плоча, посветена на д-р Данаил Шишков, беше открита днес на фасадата на сградата на ул. „Колони” до Шишковата градинка. Тя е дело на варненския скулптор Пламен Аврамов – носител на Награда „Варна” за скулптура за 2018 г., и е част от инициативите на Община Варна за възраждане на културно-историческото наследство в морската столица. Докторът е завършил Парижката Сорбона, участвал е в две войни.

През 1921 г. е назначен за лекар и управител на общинската болница.По-късно е купил голям парцел и е възложил на инж.Георги Бърнев строителството на най-високата сграда по това време във Варна"Курортен дом Здраве"-частна клиника с пансион за летовници. Възмутен от състоянието на площада, д-р Шишков купил дялан камък за тротоарите и гранитни павета, а признателните варненци са го нарекли на името му Шишковата градинка. Историята разказа шефката на дирекция "Култура"в общината Антония Йовчева. Специален гост на церемонията беше доц. д-р Риналди Шишков – внук на д-р Данаил Шишков.

„Съхраняването на паметта на бележити варненци, които имат принос в развитието на града ни, е от изключително важно значение. В продължение на години това уникално място в сърцето на Варна бе незаслужено изоставено - така, както бяха Юнашкият салон, Домът на флота. Днес тези два символа на Варна вече са възстановени, продължаваме работа с Шишковата градинка - проведохме конкурс, избрахме проект на арх. Жулиан Начев и след края на туристическия сезон ще започнем реализация на проекта със средства по Оперативна програма "Региони в растеж", обяви кметът Иван Портних. Проектът предвижда ремонт и възстановяване на площадното пространство, възстановяване на чешмата, обособяване на кът за отдих. Изцяло реконструирано ще бъде и пространството пред СУ "Климент Охридски", което ще бъде превърнато в пешеходна зона, както и ул „Михаил Колони“, която е връзката с Морската градина. Предвидените средства са близо 1 млн.лева.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България