Откриха бронзова статуетка на кон

Проучвателите: Находката показва, че в близост има светилище

Малка бронзова статуетка на кон е открита при проучването на древната крепост Русокастро. Конят е в ход напред, като десният му крак е вдигнат и сгънат в коляното, а главата му е извита на дясно. Гривата, главата и тялото на коня са изключително изящно оформени. Задните крака и част от опашката са отчупени, съобщиха археолозите.

"Статуетката е намерена в Средновековен пласт, но най вероятно е от Римската епоха, случайно попаднало там. Най- важното е, че чрез откривайки находката, вече знаем, че в близост явно има светилище, което тепърва ще се търси", каза пред "Труд" Милен Николов, шеф на Регионалния исторически музей в Бургас.

Статуетката е лята и е много майсторски изработена. Тя е с дължина 5 и височина 4.8 см. Подобни находки се датират от II - III в. – периода на Римската епоха, били са дарове, оставяни в светилища и храмове.

Разкопките на крепостта Русокастро се провеждат от екип на Регионален исторически музей - Бургас и са финансирани за поредна година от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Находката е открита при разкопки на монументалната сграда със зидани каменни стълбове в замъка.

Коментари

Задължително поле