Откриха злато и накити, скрити в съд за жито

Златни монети и накити, скрити в питос - голям керамичен съд за съхранение на жито, са били открити край Ахтопол. Археолозите са се натъкнали на съкровището при проучванията на късноантичната и средновековна крепост Агатополис. Това съобщи доц. Андрей Аладжов, от Националния археологически институт.

Съкровището е най- голямото, намирано по нашето Черноморие. Находката била във вътрешността на крепостната стена, където били османски жилища. Открити са 854 сребърни и златни монети, от средата на 18- ти век. Те са свързани със султаните Мурад I и Мехмед III. Монетите са били в платнена торбичка и по тях е имало отпечатъци от нишките на плата. Открити са още обеци, огърлици, колан и накити за коса.

"Лично аз бях изненадан, защото в Османския период тук парите са били в обръщение и не са се трезорирали. Това, че са закопани такова голямо количество монети, означава, че е имало или някакво голямо нападение или друго подобно събитие", обясни доц. Аладжов.

Новината за съкровището бе съобщена по време на кръгла маса в Ахтопол, пред археолози, историци, музейни специалисти и изследователи, които дискутираха темата за историко-археологическите проучвания в Черноморска Странджа през 2018 г. Срещата бе организирана от сдружение „Черноморска Странджа“ с председател инж. Петър Кънев и под патронажа на областния управител Вълчо Чолаков.

Доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, разказа как е било открито съкровището от нос Калиакра.

Проф. Казимир Попконстантинов говори за проучванията на о- в Св. Иван, проф. Иля Прокопов изнесе доклад за залеза на елинистическите монетосечения. За проучванията край Бродилово говори Деян Дичев, д- р Стефан Пейков- за кметовете на Несебър след 1876 г., а д-р Калин Димитров, директор на ЦПА и Павел Георгиев- за подводните проучвания през 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България