Откриха най-ранната църква в Родопите

В нея е служил кръстителят на траките Св. Никита Ремесиански

Свещена реликва с изтрити от носене лица

Най-ранната намерена християнска църква в района на Родопите е епископска резиденция от V век, разкрита на Перперикон. Това съобщи ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. Археологът представи и уникален бронзов кръст от XII-XIII век.

По време на тазгодишните проучвания екипът му работи в южния квартал на скалния град. Усилия се били съсредоточени върху базилика, която бива разкрита първоначално през 2004-2006 година. Още тогава учените я определят като епископска, но това се доказва след последното разчитане на надписи от амвона.

“Имаше проблеми около датировката, още преди повече от 10 години ние изказахме хипотезата, че е направена в първите десетилетия на V век. Сега обаче след разчитането на надписи, издраскани върху амвона от най-добрия ни епиграф Николай Шаранков, стана ясно, че тя е от първите десетилетия на V век. Това е важно, защото я прави най-ранната намерена църква в района на Родопите като точна датировка. Второто нещо е, че тази датировка я свързва с мисията с покръстването на родопските траки. Епископ Никита Ремисиански започва тяхното покръстване. Всичко в църквата говори за това”, разказа проф. Овчаров.

Това е една от най-ранните запазени епископски резиденции в Европа изобщо. По нашите земи са известни още две такива и те са в Северна България – в Дуросторум, където днес е Силистра и в римския град Нове, край Свищов, уточни археологът.

До този момент археолозите имат около 130 качествени находки, които се инвентаризират. Сред тях са монети от X-XI век, вторият голям разцвет на града след V век е това. Най-впечатляващ е бронзов кръст от XII-XIII век.

“На него е изобразен разпнатият Христос и четиримата евангелисти отстрани. Това не е обикновен кръст, а реликварий. В него са се съхранявали свети мощи. Може би е носен повече от столетие, лицата буквално са изтрити. Той е бил толкова ценен на собствениците, че са решили да го използват, като са го прикрепвали към икона или иконостас, след като е спрял да се носи. Тези кръстове се появяват през X-XII век, често се наричат палестински. На Перперикон вече за тези 19 години разкопки са разкрити повече от 40 нагръдни кръста, главно от бронз, има и сребърни. Това също ни показва колко християнството е било развито”, посочи проф. Овчаров. Сред находките, които той представи, бяха още фибула, която е издавала ранга на собственика си и трогателни детски гривнички, открити в некропола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България