Иззеха над 15 кг канабис от две наркооранжерии в Благоевградско

Версия №1 за изпълкома – статуквото се запазва

Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Хърватия

Мъж загина при катастрофа на пътя за Сапарева баня

САЩ опитват двоен натиск над Турция

Пенс заяви, че Турция ще прекрати военната си операция само когато кюрдите в Сирия се оттеглят

Борисов към Стефан Данаилов: С теб съм

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Бурак Йозчивит вечеря с кувейтски богаташи

Червената Мая вече лъже, без да мисли Кюстендилката твърди, че няма билбордове, наела е 10 и ще ги удвоявала другата седмица

Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Председателят на ЕП призова за по-строги санкции на ЕС срещу Турция заради военната й операция в Сирия

Американски дипломати заловени край руски военен полигон Объркали два града, Москва предложи да им купи карта

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Откриха останките на кръстника на Австралия Ковчегът на изследователя Матю Флиндърс намерен при жп строеж

Вдъхновил се да плава от “Робинзон Крузо”

Строителни работи край в Лондон по изграждането на нова високоскоростна железопътна линия доведоха до щастливо откритие – намерени бяха останките на английския мореплавател и изследовател Матю Флиндърс, за които се смяташе, че са безвъзвратно изгубени. Въпреки че се знае, че той е погребан на 23 юли 1814 г. в лондонското гробище “Сейнт Джеймс”, мястото на неговия гроб не бе известно от 1840 г., когато при разширяване на гара “Юстън” е премахната надгробната му плоча.

Флиндърс – капитан от британския кралски флот, е първият европейски изследовател, обиколил Австралия по вода в периода 1802-1803 г. и така доказал, че това е континент. Нещо повече – той дава съвременното име на държавата-континент. Дотогава е използвано наименованието Terra Australis (от латински – южна земя). В своя книга от 1814 г. Флиндърс той настоява: “Ако бих си позволил някаква промяна на първоначалния термин, това би било преобразуването му в Австралия, тъй като е по-приятно за ухото и наподобява имената на другите големи части от земята”.

Роден и израснал в семейство на лекари, всички се надяват той да продължи семейната традиция, но през 1789 г. 15-годишният Флиндърс прочита “Робинзон Крузо” на Даниел Дефо, напуска училище и постъпва като юнга във флота. През 1791-1793 г. Флиндърс се присъединява като мичман на кораба “Провидънс”, отправил се към Ямайка. По време на плаването Флиндърс за първи път се запознава с Австралия и отдава следващите близо 10 г. от живота си на изследване и картографиране на бреговете й.

58_100

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.