Откриха паметник на Братя Миладинови в Плиска

Бюст-паметник на братята Димитър и Константин Миладинови беше открит тържествено днес в Двора на кирилицата в старата столица Плиска. Българските възрожденци, просветители и фолклористи вече са увековечени в известната Алея на писателите, творили на кирилица. Това е 50-ият паметник в нея. Автор на бюста е проф. Димитър Рашков.

По време на тържествената церемония лентата преряза съвременният български писател Христо Стоянов. По традиция в основата на постамента беше посипана пръст от родната къща на творците в град Струга.

Авторът на паметника беше удостоен с почетна грамота от Асоциацията на българите по света и от кмета на Община Каспичан Милена Недева.  Гостите на събитието се насладиха на патриотични музикални изпълнения и отрупаха паметника с венци и цветя. 

Събитието уважиха кметът на Община Шумен Любомир Христов, кметът на Община Каспичан Милена Недева,  областният управител на Шумен Христо Христов,  председателят на Асоциация на българите по света Младен Станев, както и много политици, общественици и културни дейци. Културно-историческият комплекс Двор на Кирилицата и неговият създател Карен Алексанян получиха много поздравителни адреси по повод откриване на паметника на братя Миладинови.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура