Откриха паметник на поборници-освободители

Монумент на трима поборници, посветили живота си на борбата за Освобождение на България, бе открит в шуменското село Салманово навръх Димитровден, празник на населеното място. Паметникът увековечава делото на Юрдан Планински, Стояна войвода и Юрдан Кършовски по волята на Инициативен комитет, оглавен от д-р Драган Нонев, който е и основен дарител.

Градоначалникът на Шумен Любомир Христов, губернаторът Стефан Желев и кметът на селото Йордан Киров откриха красивата пластика в центъра на населеното място.

Проектът за монумента е дарение от художника Пламен Петков и представлява композиция от полуарка, кръст и паметна плоча, на която са изписани имената на тримата борци за Освобождение.

„Такива паметни знаци ни показват откъде идваме и накъде отиваме. Признателността на жителите на селото към личности, които са се посветили на борбата за Освобождение показва, че село Салманово с историята си и настоящето е едно от живите села в Шуменска община и в България“, каза кметът Христов.

Стояна войвода е родена в Салманово. За нея пише в книгата си историкът Дечко Лечев, според който тя и мъжа й Иван са водили хайдушка дружина в Шуменско.

Юрдан Жечев Планински също е салманчанин. След завършването си в мъжкото класно училище на Иван Богоров заминава за Белград, където се записва в Първата легия на Георги С. Раковски. Там се среща с Левски и участва в много боеве в Сръбско. По-късно се установява в Браила и участва в подготовката на четите на Панайот Хитов, Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Юрдан Попхристов Кършовски е роден в Елена. Заедно с брат си участва в подготовката на четата на Панайот Хитов, среща се с Раковски, Ботев и Левски. През 1874 г. в Търново се жени за Ирина от Салманово. Живеят известно време в селото, а после Юрдан заминава за Румъния, където се включва в Ботевата чета, като описва бойния й път и става един от първите й летописци. Умира тежко ранен в боевете при Сливница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България