Откриха средновековния „Град на мъртвите“ на Перперикон

Снимка: Архив

Археолози откриха средновековния „Град на мъртвите“ на Перперикон. Некрополът се намира в южното подградие, в близост до началото на прохода, който води към двореца – светилище. Засега в него са разкрити над 80 гроба, но очакванията са техният брой да надхвърли 100. Това е третият и вероятно най – голям некропол на Перперикон, стана ясно на пресконференцията, дадена от ръководителя на разкопките професор Николай Овчаров.

Гробовете са от 12-14 век и са много добре оформени. Наподобяват античните саркофази и са покрити с плочи. Амбицията на археолозите е да разкрият целия некропол и след това да пристъпят към тяхното отваряне. Ллюбопитното е, че гробомете, сред които и детски, се намират на север от откритата през миналата година ранно-християнска катедрала, съобщава регионалната радиостанция на БНР в Кърджали – радио Кърджали.

Предполага се, че погребенията са на знатни хора, аристократи от Перперикон. Около „Града на мъртвите“ се очертават няколко представителни сгради, като най-вероятно става въпрос за най-големия площад на Перперикон от 1-2 век, който е бил използван до падането на Перперикон през 1361 година.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Не са открили никакъв град на мъртвите. Просто са разкопали поредния некропол или гробище, за което си знаеха, че се намира там. Необходимо ли е да се обезценяват усилията на археолозите с ненужни и празни крясъци?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.