Откриха средновековния "Град на мъртвите" на Перперикон

Археолози откриха средновековния "Град на мъртвите" на Перперикон. Некрополът се намира в южното подградие, в близост до началото на прохода, който води към двореца - светилище. Засега в него са разкрити над 80 гроба, но очакванията са техният брой да надхвърли 100. Това е третият и вероятно най - голям некропол на Перперикон, стана ясно на пресконференцията, дадена от ръководителя на разкопките професор Николай Овчаров.

Гробовете са от 12-14 век и са много добре оформени. Наподобяват античните саркофази и са покрити с плочи. Амбицията на археолозите е да разкрият целия некропол и след това да пристъпят към тяхното отваряне. Ллюбопитното е, че гробомете, сред които и детски, се намират на север от откритата през миналата година ранно-християнска катедрала, съобщава регионалната радиостанция на БНР в Кърджали - радио Кърджали.

Предполага се, че погребенията са на знатни хора, аристократи от Перперикон. Около "Града на мъртвите" се очертават няколко представителни сгради, като най-вероятно става въпрос за най-големия площад на Перперикон от 1-2 век, който е бил използван до падането на Перперикон през 1361 година.

Коментари

Задължително поле