Откриха стара любимка на Бенито Мусолини

Реставрират 90-годишен автомобил Alfa Romeo 6C с интересна история

Изключително рядък и ценен състезателен автомобил Alfa Romeo 6C 1750 SS от 1930 г. с поразителна история се появи на бял свят след десетки години в забвение. Проядената от ръжда „красавица” ще бъде реставрирана, за да си върне автентичния блясък от своята младост. Колата е принадлежала на всеизвестния ценител на красивите жени и бързите автомобили Бенито Мусолини. Тя му е доставена на 13 януари 1930 г. за сумата от 60 000 лири, които - преизчислени към днешна дата - се равняват приблизително на 50 000 евро.

С тази Alfa Romeo 6C диктаторът Мусолини участва в различни състезания в Италия. Впоследствие диктаторът използва колата няколко години, след което тя преминава в ръцете на търговец от Африка и се озовава на Черния континент. Предполага се, че животът на „италианката” е преминал в суровите условия на пустинята.

 

Много от оригиналните части по каросерията като фарове, брони, калници и прагове са отстранени, за да се получи едно още по-бързо аеродинамично „торпедо” с колела. Лъскавата някога Alfa Romeo днес представлява една разрушена от корозия и плячкосана купчина старо желязо. Въпреки това 90 години след излизането от завода колата все още разполага с оригиналното си шаси, задна ос и трансмисия.

Реставраторите ще положат къртовски труд, за да върнат автомобила във вида, в който Мусолини го е получил като нов от Alfa Romeo. Някои от детайлите ще бъдат изработени по скици и снимки от онова време.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили