Откриха съвместната изложба на България, Сърбия и Северна Македония - „100 години Требенище“

Снимка: Министерство на културата

Когато преди време доц. Вагалински дойде при мен и разказа замисъла за общата изложба, помоли за помощ и финансиране от Министерство на културата, това бяха най-лесните пари, които съм обещавал, защото имаше два варианта. Първият – да не стане, вторият – да се случи в малък процент, но със сигурност щеше да бъде най-великото културно събитие между нашите три държави. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на официалното откриване на съвместната изложба на България, Северна Македония и Сърбия „100 години Требенище“ в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие.

Толкова много хора положиха толкова съвместни усилия. И тук ще кажа нещо, което за учените може би ще прозвучи еретично – да, огромна е стойността на това, което открихме в Требенище, но това, което се случва в момента – да работим заедно трите държави, да пазим своята идентичност и да градим заедно своето бъдеще, това е нещо неописуемо, това е сбъдната мечта. На добър час на изложбата и на нашите три държави, добави Банов.

Изложбата откриха още премиерът и министърът на културата на Република Северна Македония Зоран Заев и Асаф Адеми, а сред официалните гости на събитието бяха Ася Драча Мунтеан – помощник-министър на културата и информирането на Република Сърбия, посланиците Ангел Ангелов и Марян Гьорчев, директорите на музеите-партньори, сред които доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН и предшественикът му доц. д-р Людмил Вагалински, председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов, народни представители от Северна Македония, представители на местните власти, общественици и интелектуалци.

Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев изрази задоволството си от факта, че посетителите ще могат да видят на едно място културното наследство на трите държави и изрази надеждата си в бъдеще страните ни да реализират още много дейности и заедно да опазваме европейското наследство.

„Това е изключително значим проект за популяризирането на културното наследство и израз на приятелството между трите държави. Успешното партньорство между музеите на нашите страни е пример за това как добрата регионална политика способства за опазването на европейското наследство”, подчерта министърът на културата на Република Северна Македония Асаф Адеми.

Договорът за реализацията на изложбата бе подписан от Боил Банов, министър на културата на Република България и Асаф Адеми, министър на културата на Република Северна Македония, както и от доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН и г-н Горан Санев, директор на Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие. Изложбата ще остане до 15 септември т. г. в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие.

„100 години Требенище“ представя находките от богатия и впечатляващ некропол при с. Требенище, Република Северна Македония. Тя е посветена на 100-годишнината от откриването му и се организира съвместно от Националния археологически институт с музей при БАН, от Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие и от Народния музей на Белград.

Некрополът край с. Требенище, на 14 км от Охрид, е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през пролетта на 1918 г. По-късно в разкопките участват археолозите Карел Шкорпил и Богдан Филов. За пръв път пред широката публика са представени почти всички находки от некропола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура