Откриха черна дупка на 1000 светлинни години от Земята (ВИДЕО)

Учени откриха нова черна дупка, която е много по-близо до Земята, отколкото черната дупка HR6819, която бе най-близката известна черна дупка, разположена на 3 000 светлинни години. Новото откритие е черна дупка, която се намира на около 1 000 светлинни години от Земята, съобщава Интернешънал Бизнес Таймс, цитиран от БГНЕС.

В съобщението на Европейската южна обсерватория (ЕЮО) се отбелязва, че черната дупка, открита с помощта на телескоп в съоръжението на ЕЮО в Чили, е толкова близо, че „звездите, които се въртят около нея, могат да се видят с невъоръжено око“. Тя е само на 1 000 светлинни години от Земята, което в астрономически мащаб се счита за много близо. Твърди се, че тази черна дупка е най-близката от всяка друга открита до момента и е част от тройната система, която може да се види с невъоръжено око. Близостта на системата позволява да се видят звездите от някой в южното полукълбо, ако метеорологичните условия са благоприятни.

Откриването на новата черна дупка било чисто съвпадение за астрономите, които първоначално изучавали системи с двойни звезди като HR6819. Тогава те открили трета система, която криела черна дупка, останала неразкрита по-рано.

„Бяхме тотално изненадани, когато разбрахме, че това е първата звездна система с черна дупка, която може да се види с невъоръжено око“, казва Петер Хадрава, научен работник от Академията на науките на Чехия в Прага и съавтор на изследването.

Наблюденията са направени със спектрографа FEROS на 2,2-метровия телескоп MPG/ESO и е установено, че една от двете видими звезди влияе на неспособен да се види обект. Междувременно друга звезда е забелязана на голямо разстояние от тези два обекта.

Учените смятат, че това може да е "върхът на айсберга" и там има още много черни дупки, които остават неоткрити. Известно е, че досега астрономите не са открили повече от няколко дузини черни дупки в нашата галактика. Учените смятат, че тяхното проучване може да направи път към откриването на „стотици милиони черни дупки там“.

„Знанието какво да търсим трябва да ни постави в по-добра позиция да ги открием“, добави Томас Ривиниус, учен от ЕЮО, който ръководи изследването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука