Отлагат обсъждането в парламента на таван за партийните субсидии

Валери Симеонов. Снимка: Денислав Стойчев

Темата за партийните субсидии отново е на път да влезе в парламента. Депутатите от „Обединени патриоти“ вече имат готов законопроект, който трябваше да влезе в дневния ред на днешното пленарно заседание, но в последния момент те сами го оттеглиха. Причината – текстовете не са съгласувани с коалиционния партньор от ГЕРБ, а от Патриотите търсят „по-широко съгласие и консенсус“ в Народното събрание, предаде БГНЕС.

„Засега решихме да направим консултации с другите политически сили в парламента, за да може толкова важна тема да не се превръща в говорилня, защото е чувствителна за обществото“, обясни пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Сутринта имахме политически съвет с ръководтвото на ГЕРБ и НФСБ и ВМРО. Обсъдихме въпроса и по тяхна молба и настояваме решихме да изтеглим този законопроект и да го внесем в момента, в който получим едно по-широко съгласие и консенсус в Народното събрание. С други думи засега решихме да направим консултации с другите политически сили в парламента, за да може да не се превръща в говорилня толкова важна тема", заяви още Симеонов.

Съгласно последните промени, политическите сили получават държавно финансиране в размер на 8 лева на получен действителен глас, а освен физически лица, дарения на партиите вече могат да правят и търговски дружества.

„Нашето предложение беше да отпадне правото за финансиране от бизнес-субекти, юридически лица и еднолични търговци, както и да се ограничи максималният размер на субсидията до 6 млн. лева“, обясни още Симеонов. Ще бъде потърсено и мнението на опозицията, стана още ясно от думите на лидера на НФСБ. 

Коментари

Задължително поле