Отмениха доживотен затвор за убиец на дете

Герман Костин бе осъден през юли миналата година.

Според апелативния съд имало нарушения на процесуалните правила

Ограничено му била правото на справедлив процес

Софийският апелативен съд (САС) отмени доживотния затвор на руснака Герман Костин за убийството на 5-годишно дете. Тричленният състав, в който са съдиите Калин Калпакчиев, Виолета Магдалинчева и Атанас Атанасов, връщат делото за ново разглеждане в Софийски градски съд. Костин получи най-тежката присъда през юли 2018 г. Според магистратите от САС присъдата е постановена след съществени нарушения на процесуалните права. „Цялостната оценка на протеклото пред първата инстанция съдебно производство налага извода, че правото на справедлив процес на подсъдимия Костин, гарантирано както от основните принципи на НПК, така и от чл. 6 ЕКПЧ, съществено е било ограничено - игнорирано е правота на подсъдимия на писмен превод на материалите от делото, нарушено е правото на защита на подсъдимия, както и правото му на безпристрастен съд”, пишат в решението си апелативните съдии.

Трупът на 5-годишния Никита Плотников бе открит на 20 март 2015 г. в куфар край язовир Пасарел. Тялото на майка му Анна Леонтиева бе намерено разчленено край Приморско седмица по-рано. Костин обаче няма обвинение за нейното убийство.

Според разследващите мотивът за зверството бил свързан със сложни финансови взаимоотношения между Костин и семейството на Анна Леонтиева, което направило инвестиции в имоти в Северен Кипър.

Коментари

Задължително поле