Отмениха лимитите за лъчелечение

Здравната каса отмени лимитите за лъчелечение, наложени от НЗОК, информира БТВ. Скандалът избухна вчера, след като стана ясно, че Здравната каса е въвела ограничения, които засягат всички центрове за лъчетерапия у нас.

От гилдията коментираха, че зелена светлина кой кога да се лекува ще дават не лекуващите онколози, а комисия на Здравната каса. Ако пациентите надвишават наложените лимити, лечението им ще се отлага за следващи периоди.

Днес пред здравната комисия министър Кирил Ананиев заяви, че лимитите са засягали само месец юни. Целта е била да се изчисли бюджетът до края на годината.

НЗОК никога не е имала намерение да ограничава лечението на онкоболните, категоричен е Ананиев. След възникналото напрежение обаче институцията е изпратила писма на районните здравни каси, че се отменят ограниченията за месец юни.

Сутринта председателят на БЛС коментира, че лимитите не са съгласувани с тях и ще реагират остро, ако дори на един пациент бъде отказано лечение.

По време на заседанието си здравната комисия прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев с 11 гласа "за" и 7 "против".

По закон предсрочното прекратяване на мандата на управителя на НЗОК става единствено с решение на Народното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве