Отмениха смъртната присъда на американец, убил българка в Атланта

Снимка: Архив

Едно двойно убийство от 2004 година в Атланта продължава да има своите изненадващи обрати. Едната от жертвите е 20-годишна българка. Седем години след престъплението убиецът получи смъртна присъда. Изненадващо и тихомълком обаче тази присъда е била отменена в края на миналата година в Джорджия – консервативен щат, където смъртното наказание е изключително популярно и отмяната му е изключително рядко явление в съдебната система, съобщава bg voice.

Грешки на прокуратурата, разследващите и съда, както и политическата конюнктура в две различни общини на територията на метро Атланта водят до обрат по делото срещу Джошуа Дракър за убийството на Лора Николова и нейния приятел Андрю Робъртсън. Убийство, на което дори е посветен епизод от сериала “Аз убих най-добрия си приятел” (I killed my BFF) по Lifetime Network.

На 5 април 2004 година Дракър заедно със своята приятелка Мелиса Макреър отиват на гости на Лора и Андрю, които живеят в предградието на Атланта Мариета. Те са приятели от години и нищо не може да подскаже това, което предстои.

Седем години след тази вечер в съдебната зала през сълзи Мелиса разказа какво е станало. Срещу нея стоят братът и бащата на Лора – Георги и Никола.

Според показанията на Мелиса четиримата приятели постояли няколко минути на масата в кухнята, след което Дракър поискал марихуана. Двамата мъже станали от масата и тя не можела да ги види. Тогава чула изстрел. Обърнала се и видяла как Андрю се свлича на земята. В този момент Лора скочила от стола и се хвърлила върху Дракър, удряйки го с юмруци, като крещяла: „Не, не, не, ти го уби!”, разказа Макрейър.

„И тогава той застреля Лора”, каза Макрейър през сълзи. “Тя падна, подпирайки се на колене и ръце. Тя започна да повръща кръв и да си бърше устата. Аз избягах от стаята.”

След стрелбата двамата взели бижута, мобилни телефони и портфейла на Андрю, разказа Мелиса, и се отдали на наркотици и обиколки по заведенията. Вечерта Дракър отишъл на стриптийз бар, където според Мелиса похарчил 1,500 долара. Той смятал, че полицията няма да открие телата поне месец. Властите обаче арестуват двамата още на следващия ден.

Когато прокурорката попита Макрейър защо не е избягала и не се обадила на полицията, тя каза, че била уплашена. „Не исках да ме нарани”, каза тя. След убийствата тя минала програма за наркомани, завършила колеж и сега учи за медицинска сестра.

Властите намират бързо телата и разбират за убийството от бащата на Джошуа – пастора Дъг Дракър. Той му разказва за случилото се малко след като натиска спусъка. Именно този разказ е един от поводите за обжалване на смъртната присъда, която съдебните заседатели в Коб каунти дават само след няколко часа обсъждане.

Според защитата Джошуа е споделил за убийствата на баща си като на пастор и следователно неговите показания не трябва да се допускат в съда.

В 348 страници адвокатите описват серия от прокурорски грешки, незачитане на правилата и грешни инструкции към съдебните заседатели, показания и доказателства, които не е трябвало да бъдат допускани в съда, и още причини да поискат ново дело срещу Дракър. Никой на оспорва, че именно той е натиснал спусъка. Но как и защо – отговорите на тези въпроси са разликата между живота и смъртта за Джошуа Дракър.

За да се приложи смъртното наказание, трябва да има поредица от утежняващи вината обстоятелства – грабеж, особена жестокост или мъчение и др. Прокуратурата и съдията по делото, изглежда, са допуснали сериозни грешки по това направление. Според обвинението това е било добре планирано двойно убийство с цел грабеж. Но защитата и миналото на Дракър и Андрю Робъртсън показват друго.

Джошуа и Андрю са най-добри приятели. Робъртсън е гадже със сестрата на Андрю Аманда, когато една вечер тя предозира с болкоуспокояващото оxycontin. След като с дни е в кома, Аманда се събужда, но остава инвалид – трудно говори, не може да се движи и да се обслужва сама. Оттогава Джошуа се променя – спира да ходи в църквата на баща си, където е готвен да бъде пастор, и започва с наркотиците, основно метамфетамини.

Според защитата това е и мотивът за убийството на Андрю – отмъщение за сестрата на Джошуа Аманда, а Лора е станала жертва на обстоятелствата – той стреля по нея, когато тя се нахвърля върху Джошуа.

В съдебната зала обаче прокуратурата категорично отхвърля версията на защитата с мотива, че инцидентът със сестрата на Дракър се е случил повече от година преди стрелбата. „Внезапно, неудържимо, след 14 месеца?! Не! Това е преднамерено умишлено убийство”, заяви пред съдебните заседатели прокурорът Ан Херис. В различни показания на свидетели тя обрисува Дракър като буен, яростен мъж, който постоянно отправял закани за убийство.

Съдебните заседатели видяха запис от признание на Дракър пред полицията, в което той признава, че е убил Андрю Робъртсън в лична вендета срещу него, защото дал потенциално смъртоносен коктейл с лекарства на сестра му.

Но именно върху обстоятелствата около смъртта на Лора са посветени десетки страници в обжалването и дали смъртната присъда е била поискана законно от прокуратурата.

Когато в крайна сметка искът за нов процес е внесен в съда през юни 2015 г., Коб каунти има нов главен прокурор – Вик Рейнолдс (в момента той е шеф на GBI – Бюрото за разследвания на Джорджия). Преди да бъде избран за прокурор обаче, Рейнолдс е работил в кантората, защитавала Дракър по време на процеса срещу него. Това според защитата представлява конфликт на интереси.

След серия от молби и пледоарии пред съда цялата прокуратура на Коб каунти си прави самоотвод и делото се прехвърля на прокуратурата в съседната община – Декаб каунти. То се поема от Емили Ричардсън – изгряваща звезда в юридическите кръгове, която към днешна дата е вече съдия в Джорджия. Тя отказа коментар за делото, както отказаха и защитниците на Дракър Теа Делаж и Джош Мур.

По-малко от три месеца след като поема делото, прокурор Ричардсън прави споразумение за нова присъда – две последователни доживотни присъди без право на замяна, които да се излежат една след друга, още две доживотни присъди и още три години затвор. Убиецът се отказва и от правото си на по-нататъшно обжалване. Съдът одобрява споразумението. Така Джошуа Дракър вече не е заплашен от смъртоносната инжекция.

Отмятаната на смъртното наказание, особено в щата Джорджия, е крайно необичайно и мнозина подозират политически мотиви.

Коментари

Задължително поле