Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Отмъщението на колониите

Анклавите на други култури – бедствие за развитите страни

Днес всички бивши колониални империи се сблъскват с терористични и екстремистки заплахи в много по-голяма степен, отколкото страните с друго минало. И нивото на тази опасност не зависи много от характера на бившата империя и формите на раздяла с колониите.

Така например общото мнение е, че Великобритания е успяла мъдро и елегантно да се раздели с предишните си територии, а Франция е оставила крайно лоши спомени с опитите си да запази своите завоевания. Но не можем да кажем, че това е определящо за днешната ситуация. Важно е друго. Взаимното преплитане на метрополиите с тяхната периферия, възникващо в имперските държави, се е запазило, променяйки само съдържанието си. Неспособността на голямо количество страни, получили независимост в средата на ХХ век, да изградят дееспособни, проспериращи държави стимулира желанието им да прехвърлят отговорността на бившите си стопани и подхранва стремежа им да се преселят в културно близките им метрополии. Последва възникването на крупни диаспори, което даде импулс за нарастващия приток на емигранти.

В същото време наличието на ясно очертани анклави, населени с хора от други култури, се превърна във фактор от социално-политическото битие на развитите страни.

Така, че глобализацията не създаде този феномен, но за сметка на това рязко го катализира.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Тая статия все едно Блъсков я е писал. Да бяхте хванали някой наш да напише такава „обширна“ статия дъвкана и предъвкана в стил 70-те. Иначе в руската газета само външни новини и Путлер. Няма проблеми в тая Русия, няма битовизъм. Живеят си още във Втората Световна и това е.

  2. Казано накратко френските легиони избиваха и изнасилваха население то на Алжир а сега алжирци идват в Франция и си отмьщават като спят с жените и момичетата на легионерите..Всичко на тоя свят се врьща..

  3. Нема кой да ги хрантути,това разбрах от това,че били неспособни да изградели проспериращи държави.То,по тази логика да не съдят крадците,нито пък изнасивачите,тъй като първите са неспособни по друг начин да се препитават,а вторите по друг начин да получат ласки.Не стига,че им изградиха пътища и ги свалиха от слоните на дърветата,дадоха им и свободата,а днес какво искат – ами явно искат метрополиите да ги хранят,а те да избират как да живеят,т.е. вече свободата не е достатъчна,искат и пълен тумбак.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.