На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Отмъщението на колониите

Анклавите на други култури – бедствие за развитите страни

Днес всички бивши колониални империи се сблъскват с терористични и екстремистки заплахи в много по-голяма степен, отколкото страните с друго минало. И нивото на тази опасност не зависи много от характера на бившата империя и формите на раздяла с колониите.

Така например общото мнение е, че Великобритания е успяла мъдро и елегантно да се раздели с предишните си територии, а Франция е оставила крайно лоши спомени с опитите си да запази своите завоевания. Но не можем да кажем, че това е определящо за днешната ситуация. Важно е друго. Взаимното преплитане на метрополиите с тяхната периферия, възникващо в имперските държави, се е запазило, променяйки само съдържанието си. Неспособността на голямо количество страни, получили независимост в средата на ХХ век, да изградят дееспособни, проспериращи държави стимулира желанието им да прехвърлят отговорността на бившите си стопани и подхранва стремежа им да се преселят в културно близките им метрополии. Последва възникването на крупни диаспори, което даде импулс за нарастващия приток на емигранти.

В същото време наличието на ясно очертани анклави, населени с хора от други култури, се превърна във фактор от социално-политическото битие на развитите страни.

Така, че глобализацията не създаде този феномен, но за сметка на това рязко го катализира.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Тая статия все едно Блъсков я е писал. Да бяхте хванали някой наш да напише такава „обширна“ статия дъвкана и предъвкана в стил 70-те. Иначе в руската газета само външни новини и Путлер. Няма проблеми в тая Русия, няма битовизъм. Живеят си още във Втората Световна и това е.

  2. Казано накратко френските легиони избиваха и изнасилваха население то на Алжир а сега алжирци идват в Франция и си отмьщават като спят с жените и момичетата на легионерите..Всичко на тоя свят се врьща..

  3. Нема кой да ги хрантути,това разбрах от това,че били неспособни да изградели проспериращи държави.То,по тази логика да не съдят крадците,нито пък изнасивачите,тъй като първите са неспособни по друг начин да се препитават,а вторите по друг начин да получат ласки.Не стига,че им изградиха пътища и ги свалиха от слоните на дърветата,дадоха им и свободата,а днес какво искат – ами явно искат метрополиите да ги хранят,а те да избират как да живеят,т.е. вече свободата не е достатъчна,искат и пълен тумбак.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.