На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Отмъщението на колониите

Анклавите на други култури – бедствие за развитите страни

Днес всички бивши колониални империи се сблъскват с терористични и екстремистки заплахи в много по-голяма степен, отколкото страните с друго минало. И нивото на тази опасност не зависи много от характера на бившата империя и формите на раздяла с колониите.

Така например общото мнение е, че Великобритания е успяла мъдро и елегантно да се раздели с предишните си територии, а Франция е оставила крайно лоши спомени с опитите си да запази своите завоевания. Но не можем да кажем, че това е определящо за днешната ситуация. Важно е друго. Взаимното преплитане на метрополиите с тяхната периферия, възникващо в имперските държави, се е запазило, променяйки само съдържанието си. Неспособността на голямо количество страни, получили независимост в средата на ХХ век, да изградят дееспособни, проспериращи държави стимулира желанието им да прехвърлят отговорността на бившите си стопани и подхранва стремежа им да се преселят в културно близките им метрополии. Последва възникването на крупни диаспори, което даде импулс за нарастващия приток на емигранти.

В същото време наличието на ясно очертани анклави, населени с хора от други култури, се превърна във фактор от социално-политическото битие на развитите страни.

Така, че глобализацията не създаде този феномен, но за сметка на това рязко го катализира.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Тая статия все едно Блъсков я е писал. Да бяхте хванали някой наш да напише такава “обширна” статия дъвкана и предъвкана в стил 70-те. Иначе в руската газета само външни новини и Путлер. Няма проблеми в тая Русия, няма битовизъм. Живеят си още във Втората Световна и това е.

  2. Казано накратко френските легиони избиваха и изнасилваха население то на Алжир а сега алжирци идват в Франция и си отмьщават като спят с жените и момичетата на легионерите..Всичко на тоя свят се врьща..

  3. Нема кой да ги хрантути,това разбрах от това,че били неспособни да изградели проспериращи държави.То,по тази логика да не съдят крадците,нито пък изнасивачите,тъй като първите са неспособни по друг начин да се препитават,а вторите по друг начин да получат ласки.Не стига,че им изградиха пътища и ги свалиха от слоните на дърветата,дадоха им и свободата,а днес какво искат – ами явно искат метрополиите да ги хранят,а те да избират как да живеят,т.е. вече свободата не е достатъчна,искат и пълен тумбак.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.